IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобилния пазар в Китай нарастват с над 32% през август

Търсенето на електромобили и други видове „зелени“ превозни средства расте двойно през миналия месец на годишна база

13:34 | 09.09.22 г.
Електрическият Wuling Hongguang Mini. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Електрическият Wuling Hongguang Mini. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Продажбите на нови моторни превозни средства (МПС) в Китай нарастват с 32,1% на годишна база до 2,38 милиона броя през август, водени от силното представяне на електрическите превозни средства, съобщава Ройтерс.

Продажбите на автомобили на най-големия пазар в света по обем за първите осем месеца се увеличават с 1,7% спрямо същия период на 2021 г., показват данни на Китайската асоциация на производителите на автомобили (CAAM).

През август продажбите на автомобили, използващи нов вид енергия (NEV), където влизат изцяло електрическите, плъгин хибридните и водородни коли, се увеличават със 100% спрямо август 2021 г.

CAAM проследява по-широките продажби на превозни средства, включително на леки коли, камиони и автобуси, докато данните на Китайската асоциация за леки автомобили, която публикува продажбите за юли в четвъртък, се фокусира върху търсенето на дребно на леки коли.

Износът на превозни средства от Китай също се увеличава през август с 65% спрямо същия месец на предходната година, като електрическите превозни средства представляват 27% от обемите, добавят от CAAM.

Продажбите през август обаче остават с 1,5% по-ниски от тези за юли, тъй като ограниченията при електроснабдяването засегнаха производството на автомобили, докато горещините и трайното засушаване намалиха посещенията на клиентите в шоурумите.

На фона на забавянето на икономическия ръст в Китай Пекин се опитва да съживи търсенето на автомобили чрез стимули като по-нисък данък върху продажбите на коли с по-малки двигатели и сравнително ниски цени, както и със субсидии за клиенти, които искат да заменят своите конвенционални превозни средства с NEV.

Но все повече големи градове, включително Шънджън и Чънду, налагат ограничителни мерки срещу огнищата на коронавирус в опит да следват политиката на Пекин за нулева толерантност към COVID-19.

Тези мерки отново притискат индустрията, като автомобилни производители от ранга на Volvo, Toyota и Volkswagen са принудени или да спрат производството, или да наложат т.нар. система на затворен цикъл, при която работниците са извозвани от домовете си до фабриките или трябва да останат да живеят на работното място, докато траят ограниченията.

Веригите на доставки все още се възстановяват от блокадата в Шанхай, финансовия хъб на Китай, която беше наложена от града по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още