IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай забави своя растеж през август

Производствените цени са нараснали с най-бавния си темп от февруари 2021 г.

11:52 | 09.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в Китай са нараснали с по-бавен темп от очакваното през август насред горещините и покачилия се брой новозаразени с коронавирус, а производствената инфлация се е забавила до най-ниското си ниво от февруари 2021 г., пише CNBC.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 2,5% на годишна база през август, след като месец по-рано повишението бе в размер на 2,7 на сто. За сравнение - медианните очаквания на икономистите бяха за резултат от 2,8 на сто.

Производствените цени са се увеличили с 2,3% за година през август, което е било най-бавният темп от февруари 2021 г. През юли показателят нарасна с 4,2%, а очакванията бяха за ръст през август от 3,1%.

Въпреки че данните показват приближаване до официалната правителствена цел от 3% инфлация, покачването на цените в Китай е значително по-бавно спрямо нивата, отчетени в други големи икономики.

През август Китайската народна банка предупреди, че страната е изправена пред нарастваща структурна инфлация, която може да надмине 3% в някои от месеците през второто полугодие.

В същото време според анализатори покачващите се цени може да ограничат възможността за допълнително разхлабване на паричната политика.

"Възможните финансови рискове - бойкоти на ипотеки и скандали с банките в провинцията - може да принудят централната банка да запази хлабавата си политика, с подходяща ликвидност, за да смекчи рисковете", написаха от Barclays в своя бележка.

Храните са станали с 6,1% по-скъпи за година (6,3% ръст през юли), като свинското - основна част от менюто на китаеца - е поскъпнало с 22,4 на сто (след 20,2% ценови ръст през юли).

Основната инфлация, извън цените на храните и енергията, се е ускорила до 0,8% на годишна база, като е останала без промяна спрямо юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още