IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай засилва стимулите през третото тримесечие, за да заличи щетите от COVID мерките

Властите в Пекин са разпределили общо над 43 млрд. долара от началото на годината в опит да подкрепят инфраструктурните проекти, посочва държавен служител

16:08 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай обяви, че ще ускори въвеждането на нови стимули през третото тримесечие, докато се опитва да възстанови икономиката си от коронавирусните мерки, които властите наложиха през второто тримесечие, за да спрат разпространението на заразата, съобщава Bloomberg.

„Изключително важно“ е страната да приеме подкрепящи политики през това тримесечие, изтъква Ян Инкай, заместник генерален секретар на Националната комисия за развитие и реформи, пред журналисти в Пекин в понеделник. Той говори заедно със служители от централната банка и представители на различните министерства.

Ян и другите служители отбелязват, че средства в размер на 300 млрд. юана (43,6 млрд. долара) са били разпределени чрез програма за финансиране на банкови политики, която има за цел да стимулира инвестициите в инфраструктура през тази година. Местните власти също са продали специални облигации на стойност 3,5 трлн. юана до август, включително почти цялата квота за облигации, разпределена за строителни проекти.

Преди седмица Пекин разкри пакет от мерки за стимулиране на икономиката на стойност над 1 трлн. юана, фокусирани главно върху разходите за инфраструктура като средство за растеж. Правителството засилва подкрепата си за икономиката, помрачена от новите огнища на коронавирус и съответните ограничителни мерки, докато части от страна страдат от недостиг на електроенергия, а имотният сектор е разтърсван от финансова криза.

На същия брифинг в понеделник заместник-управителят на централната банка Лиу Гуоцюен се фокусира върху слабия юан, като заяви, че Пекин ще се опита да поддържа стабилна валутата. Малко след това Народната банка на Китай намали размер на държаните в банките резерви в чуждестранна валута с 2 процентни пункта до 6 на сто.

Според Лиу „въздействието на паричната политика на САЩ може да бъде контролирано“ поради устойчивостта на китайската икономика и нарастващата гъвкавост на обменния курс на юана. Докато ястребовият Федерален резерв  пое курс на постепенно повишаване на основните лихви през тази година, за да охлади инфлацията, централната банка на Китай се движи в обратна посока, като наскоро намали основния си лихвен процент с 10 базисни пункта.

Юанът завърши шестия си пореден месец на спад, записвайки най-дългата негативна серия, откакто се обезцени през октомври 2018 г. на фона на търговската война със САЩ.

„Китайският юан се доближава до ниво от 7 юана за долар, след спад от повече от 3% от началото на август. Натискът в посока надолу от страна на пазарните сили - както е отразено в нашия ежедневен показател за напрежението - предполага, че е само въпрос на време преди юанът да преодолее този ключов праг. Забавящата се икономика и покачването на стойността на долара вреди на валутата, въпреки че Китай все още има инструменти, които може да използва, за да забави темпа на обезценяване“, коментира Рик Джу, икономист от Bloomberg.

Икономистите спекулират, че може да има допълнително облекчаване на паричната политика от страна на Народната банка на Китай, включително намаляване на размера на парите, които банките трябва да държат в резерв.

„Политическият инструментариум на Китай в момента е достатъчен, както по отношение на ценовите, така и на количествените инструменти“, изтъква Лиу, добавяйки: „Ще постигнем баланс между стабилизирането на растежа, заетостта и инфлацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още