IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга COVID ограниченията в един от най-големите си икономически центрове

Властите на Чънду въвеждат допълнителни мерки за централната част на града, които ще останат в сила през следващите три дни

10:07 | 04.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай разшири мащаба на ограничителните коронавирусни мерки в района на големия град Чънду и засили фокуса върху масовите тествания на местното население в опит да спре разпространението на COVID-19, съобщава Bloomberg.

Властите въвеждат допълнителни мерки за центъра на града, които ще останат в сила през следващите три дни, считано от неделя. Чънду съставлява 1,7% от националния брутен вътрешен продукт (БВП) на Китай.

Целият град е подложен на масови тестове, като много международни компании, разполагащи с фабрики в района вече страдат от нарушаване на производството.

Според мерките, след тестване местните жители веднага трябва да се върнат в домовете си до второ нареждане.

Блокадата на Чънду, която започна в четвъртък, отразява ангажимента на Китай да спазва стриктно своята политика на нулева толерантност към разпространението на коронавируса въпреки мащабните икономически загуби от това.

Шестият по големина град в страната в момента се сблъсква с най-сериозните COVID мерки в национален план, откакто Шанхай наложи двуседмични ограничения върху придвижването на хора на 1 юни, чиито ефекти все още се усещат от бизнеса.

Много компании в засегнатите райони преминаха към т.нар. система на затворен цикъл, при която работниците могат да се придвижват до работното място като избягват контакти с външни лица и след приключване на смяната да се приберат директно по домовете си. Някои концерни, като Tesla, дори принудиха работниците си а останат да живеят в производствените съоръжения, докато траят мерките.

В събота Китай съобщи за общо 1673 нови случая на заразени с коронавирус, включително 1359 такива без симптоми. От всички провинции Тибет отчита най-голям брой на заразени – 556. Провинция Съчуан, където се намира Чънду, регистрира 186 случая.

Южният китайски технологичен център Шънджън съобщи за 89 нови случая.

Властите очакват през следващите дни броят на новозаразените да запази досегашните си нива. В събота Пекин и Шанхай обявиха само по един нов случай.

Тиендзин, пристанищният център близо до Пекин, затвори заведенията за хранене  в някои части, след като отчете 22 нови случая на COVID в събота. Градът започна масови тестове на своето 13,7-милионно население в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още