IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на китайския износ се забави до най-ниското си ниво от април

Данните за търговския излишък на страната подчертават слабото вътрешно търсене в Китай

11:41 | 07.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Растежът на китайския износ се е забавил повече от очакваното през август, когато световното търсене е намаляло, а блокиранията в страната, въведени заради коронавируса, са нарушили работата на производителите, пише Bloomberg.

Растежът на китайския износ се забавя, но все още е значително над предпандемичните равнища. Източник: Bloomberg L.P. Растежът на китайския износ се забавя, но все още е значително над предпандемичните равнища. Източник: Bloomberg L.P.

Износът на Китай в доларово изражение е нараснал със 7,1% на годишна база през август, достигайки 314,9 млрд. долара. Това е било най-ниското увеличение от април насам.

Междувременно вносът е записал повишение от 0,3%, което е значително под отчетения ръст от 2,3% през юли. В резултат на това страната е отчела търговски излишък от 79,4 млрд. долара.

Данните са публикувани, след като стана ясно, че фабричната активност в Европа и Азия се е свила през последните месеци - отражение на забавящата се световна икономическа активност. Това отчасти се дължи на намаляващото търсене вследствие на нарастващите цени на енергията и на други стоки и услуги.

През миналия месец пандемичната обстановка в Китай се влоши, което доведе до въвеждането на блокади, включително в големи производствени центрове и хъбове за износ.

"Растежът на китайския износ се връща към по-нормални равнища след две години на изключителни повишения", каза Лу Тин, главен икономист за Китай в Nomura Holdings Inc. Търговският излишък е нараснал "заради ниския внос, подчертаващ слабото вътрешно търсене в Китай", допълни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
тъъъпо, няма износ, а местните роби нямат пари.... ама вдигнете ли им заплатите има шанс да станат независими и да поискат свобода... трудно решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още