IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай понижи тавана при резервите в чуждестранна валута, за да засили юана

Този ход трябва да увеличи предлагането на чуждестранни валути, като по този начин ще направи юана по-привлекателен за купуване

15:47 | 05.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай намали размера на банковите депозитите в чуждестранна валута, които кредиторите трябва да заделят като резерви, за втори път тази година, за да стимулира юана, след като стойността на валутата удари двегодишно дъно, съобщава Bloomberg.

Размерът на задължителните резерви в чуждестранна валута за банките ще бъде понижен до 6%, считано от 15 септември, спрямо сегашните 8%, информира Народната банка на Китай в понеделник.

Очаква се този ход да увеличи предлагането на чуждестранни валути, като по този начин ще направи юана по-привлекателен за трейдърите.

Стойността на юана спадна, тъй като опасенията относно затягането на паричната политика в САЩ и задълбочаващата се енергийна криза в Европа подкрепиха долара. И докато поредицата от по-силни от очакваното фиксинги от страна на централната банка на Китай забавиха спада при юана, банките, включително Goldman Sachs Group Inc., все още очакват той да поевтинее до 7 юана за долар, тъй като опасенията относно новите коронавирусни мерки в някои части на страната и проблемите в имотния сектор притискат икономическия растеж.

„Народната банка на Китай изпрати силен сигнал за защита на обменния курс при юана“, посочва Джъуей Джан, старши икономист в Pinpoint Asset Management Ltd. „Това действие показва, че регулаторът не желае да толерира рязко обезценяване на юана спрямо щатския долар“, добавя той.

Забавяне на спада в стойността на юана спрямо долара. Източник: Bloomberg Забавяне на спада в стойността на юана спрямо долара. Източник: Bloomberg

В обръщение, направено малко преди обявеното свиване на тавана за депозитите в чуждестранна валута, заместник-управителят на централната банка Лиу Гуоцюен заяви пред журналисти в Пекин, че Китай успява да поддържа юана на стабилно ниво.

Юанът забави спада в стойността след решението на централната банка. Юанът за вътрешно ползване поевтиня спрямо щатската валута с 0,4% до 6,9311 юана за долар, докато китайска валута за външно ползване отчете подобен спад до 6,94 юана за долар.

„Понижението отразява решението на Народната банка на Китай да забави темповете на обезценяване на юана, но е малко вероятно с това да обърне курса“, коментира Кен Чун, валутен стратег в Mizuho Bank Ltd. „Действието беше частично очаквано след поредица от по-силни фиксинги на юана и въздействието трябва да бъде слабо“, добавя той.

За последен път централната банка намали размера на резервите за депозити в чуждестранна валута през април, когато стойността на юана падна с повече от 4% в отговор на коронавирусните мерки в Шанхай. Юанът, ползван на местно ниво, поевтиня спрямо долара с 2,2% миналия месец и е напът да отчете седми пореден месец на загуби.

Китайските финансови институции държат 953,6 млрд. долара депозити в чуждестранна валута към юли, което е спад от рекордните 1,1 трлн. долара през февруари. Запасите послужиха като буфер за юана на фона на насрещните икономически ветрове. Китайската валута все още се намира около нивата, наблюдавани през декември, според индекса CFETS RMB.

Решението на Народната банка на Китай да намали размера на въпросните депозити на банките вероятно ще добави 20 млрд. долара чуждестранна валута на пазара, което не е много, посочва Джаопен Син, старши стратег в Australia & New Zealand Banking Group. Той не очаква ново свиване на размера на тези депозити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още