IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай намаляват вече цяла година

Продажбите на жилища са спаднали с 30% в първите осем месеца на годината, а инвестициите в имоти също вървят надолу

10:32 | 16.09.22 г.
Продължителният спад на имотния пазар дърпа надолу втората по големина икономика в света. Снимка: Bloomberg LP
Продължителният спад на имотния пазар дърпа надолу втората по големина икономика в света. Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Китай са намалели с по-бърз темп през август, което го превръща в 12-и пореден месец на спад. Това показва, че съживяването на имотния пазар в страната може да отнеме много повече време от очакванията въпреки политиките на правителството за подкрепа, пише Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 града без субсидираните от държавата домове са намалели с 0,29% миналия месец спрямо юли, когато се понижиха с 0,11%, сочат данни на Националното статистическо бюро. На годишна база цените са се понижили с 2,1%, най-много от седем години насам.

Китайският пазар на нови жилища, оценяван на 2,4 трлн. долара, не показва признаци на възстановяване и това се прибавя към забавянето на растежа на втората по големина икономика в света. Други публикувани в петък данни показаха, че продажбите на жилища са намалели с около 30% през първите осем месеца на годината, а инвестициите в имоти са се свили с над 7%. Цените на новите жилища в Китай продължават да намаляват въпреки мерките на правителството за подкрепа. Графика: Bloomberg LP Цените на новите жилища в Китай продължават да намаляват въпреки мерките на правителството за подкрепа. Графика: Bloomberg LP

Местните власти засилиха стимулите в последните седмици, като въведоха най-малко 70 мерки за смекчаване на натиска върху имотния пазар. Това стана факт, след като Политбюро на президента Си Дзинпин призова за усилия за овладяване на имотната криза. Макар че централното правителство избягва директни стимули, то дава мълчаливо одобрение на местните власти да се отказват от стъпките за строги икономии, за да подкрепят търсенето.

Натискът към понижение на цените на жилищата е бил видим в цялата страна миналия месец. Тенденцията е най-силно изразена в по-малките градове, където спадовете са се ускорили до 0,42% спрямо 0,24% през юли. В средните градове цените са се понижили с 0,21%, след като намаляха само с 0,01% месец по-рано. В най-големите градове те са нараснали с 0,1 на сто, най-бавния темп от осем месеца насам.

Положението на вторичния пазар също се влошава. Цените на съществуващи жилища са намалели с 0,35% през август, което е по-бърз темп спрямо спада от 0,21 на сто предходния месец, сочат данните на бюрото.

Спадовете натежават върху нагласите наред с ипотечния бойкот от купувачи на жилища, които чакат затруднените финансово строителни компании да завършат забавени проекти. Растящата безработица и строгите ограничения заради COVID в Китай също подкопават икономическата дейност. Цените и продажбите на жилища в Китай вървят надолу. Графика: Bloomberg LP Цените и продажбите на жилища в Китай вървят надолу. Графика: Bloomberg LP

China Evergrande Group, една от най-потиснатите строителни компании в страната, тази седмица обеща да възобнови оставащите си блокирани проекти до края на месеца.

„Нужни са още много мерки за подкрепа, за да се върне отново вярата на купувачите в жилищния пазар“, коментира Чън Въндзин, директор на отдела за анализи в компанията China Index Holdings, преди публикуването на данните.

Индекс на Bloomberg за акциите на китайските строителни компании се понижи с 1,6% в петък, след като нарасна с 2,9% ден по-рано. Поскъпването в последно време на книжата им може да не е трайно, коментират анализатори от JPMorgan Chase & Co.

Южният китайски град Гуанджоу планира да разхлаби контрола върху цените, тъй като продажбите на имоти продължават да намаляват, което е още една потенциална спирачка за цените на жилищата. Местните власти може да позволят цените да намалеят с 20% спрямо средното равнище или да нараснат с 10% спрямо максималните колебания от 6% в двете посоки в момента, съобщава China Business News. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още