fallback

Руските банки са загубили над 25 млрд. долара заради войната

Тази загуба е приемлива, посочи представител на Руската централна банка

14:30 | 23.09.22 г. 3

Руските банки са изгубили около 1,5 трлн. рубли (25,5 млрд. долара) в резултат на последиците от конфликта в Украйна. Това заяви представител на Руската централна банка в петък, цитиран от Ройтерс.

Максим Любомудров, оглавяващ звеното в централната банка, което надзирава най-големите банки в страната, каза, че нивото на загубата е "приемливо" и че правителството има планове в подкрепа на заемодателите в Русия.

В средата на септември Руската централна банка отговори на очакванията и одобри поредно лихвено понижение, което бе в размер на половин процентен пункт. С хода лихвата падна до ниво от 7,5%.

Банката предприе постепенен подход за понижаване на лихвата, след като в края на февруари рязко я повиши до 20%. Оттогава насам регулаторът е одобрил лихвени понижения в размер на 300 б.п., които бяха последвани от още 150 б.п. спад в лихвата до 9,5% през юни. През юли финансовата институция изненада анализаторите с още един ход в такъв размер, с който лихвата падна до 8 на сто.

С понижението през септември банката се стреми да подпомогне кредитирането в страната на фона на забавящата се инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 23.09.22 г.
fallback
Още от Икономика и макроданни виж още