IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще се възползва от слабата йена, за да стимулира икономиката

Кабинетът на премиера Фумио Кишида сигнализира, че е готов отново да се намеси на валутните пазари, ако нежеланите движения при йената продължат

10:57 | 03.10.22 г.
Японският премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.
Японският премиер Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg L.P.

Японският премиер Фумио Кишида обяви, че ще укрепи икономиката по начин, който да извлече максимума от слабата йена, включително чрез насърчаване на изграждането на фабрики за чипове и батерии, както и със стимулиране на износа на селскостопански продукти, съобщава Bloomberg.

„Ще продължа с укрепването на икономическа структура, която се възползва от слабата йена“, заяви Кишида в понеделник пред парламента. „Докато извличам максималните ползи от слабата йена, ще продължа с политики, които облагодетелстват хората“, добавя той.

Кишида се опитва да облекчи негативните ефекти от отслабването на японската валута, която изгуби около 20% от стойността си тази година спрямо долара. Премиерът нареди на своя кабинет да състави икономически пакет до края на месеца с неуточнена стойност, тъй като по-високите цени на суровините и бързото отслабване на йената създават затруднения за малките компании и потребителите.

Кишида, който заема премиерския пост от около година, е изправен пред трудности по отношение на възстановяване на доверието към кабинета. Степента на одобрение сред избирателите падна до рекордно ниски нива на фона на разкритите връзки на членове на управляващата Либералнодемократична партия с религиозната организация „Църква на обединението“.

По отношение на мерките за облекчаване на ефектите от високите цени на електроенергията Кишида заяви, че ще заложи на „безпрецедентни мерки“, за да ограничи директното въздействие на инфлацията върху домакинствата и бизнеса.

Кишида каза, че си поставя за цел страната да си осигури приходи от 5 трлн. йени (34,5 млрд. долара) от входящи туристи, с възстановяването на свободното пътуване от 11 октомври. Тези ходове ще сложат край на повечето гранични ограничения, въведени, за да се ограничи разпространението на Covid-19.

Според финансовия министър на Япония Шуничи Сузуки третата по големина икономика в света е готова да предприеме нужните стъпки, ако прекомерните движения при йената продължат.

„Важно е валутите да се движат стабилно, тъй като резките и едностранчиви движения са нежелателни“, посочи Сузуки след заседанието на кабинета в понеделник, цитиран от Ройтерс. „Няма промяна в нашата позиция, че ще предприемем решителни мерки на валутния пазар, ако е необходимо“, добавя министърът.

Йената поевтиня до над 145 йени за долар в понеделник, с което прави още по-наложителна нова намеса от страна на японските власти, която ще бъде втора за тази година. Министерството на финансите задели 2,84 трлн. йени през септември, за да се опита да стимулира валутата, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още