IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да запише най-лошия си икономически растеж от края на Културната революция насам

Икономиката вероятно ще бъде подложена на низходящ натиск през четвъртото тримесечие, смята икономист

11:34 | 16.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Данните за растежа на китайската икономика през третото тримесечие вероятно допълнително ще подчертаят усложняващите се предизвикателства за страната и в чужбина, след като очакваното възстановяване на растежа няма да е достатъчно, за да измъкне Пекин от отбелязването на една от най-лошите си години от половин век насам, показват данните от проучване на Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай вероятно е нараснал с 3,4% на годишна база в периода юли - септември, ускорявайки се значително от отчетените 0,4% покачване през второто тримесечие, сочат медианните прогнози на 40 икономисти, анкетирани от медията.

Що се отнася до четвъртото тримесечие, прогнозите са за ръст от 3,8% на годишна база, с който годишното увеличение за 2022 г. ще се равнява на 3,8% - значително под правителствената цел за 5,5%.

Като се изключи пандемичната 2020 г. (2,2% ръст), това би било най-лошото представяне на китайската икономика от 1976 г. - последната година от продължилата десетилетие Културна революция.

"Икономиката вероятно ще бъде подложена на низходящ натиск през четвъртото тримесечие, но може и да премине през период на възстановяване през следващата година", каза Ние Уън, базиран в Шанхай икономист в Hwabao Trust. "И все пак ще е трудно да видим каквото и да силно възстановяване, като се име предвид отслабващото световно търсене", допълни Уън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 16.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още