IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да отбележи икономическия си пик спрямо САЩ през следващото десетилетие

Този времеви прозорец за пренареждане на световния ред от Пекин вещае геополитическа нестабилност

08:29 | 15.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ искат да спънат китайската икономика, така че тя никога да не може да се конкурира с тях на равна нога. Трудно е да се тълкува по друг начин скорошното съобщение на Вашингтон относно контрола върху износа на полупроводници. Целта може да е по-скоро военно надмощие, отколкото икономическо, но глобализацията, каквато я познавахме през последните 30 години, очевидно е към края си. Това е второто по важност събитие за дългосрочния растеж на Китай, което ще се случи този месец, пише редакторът за Азия на Financial Times Робин Хардинг.

Най-важното от всичко е дали на националния конгрес на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин ще бъде преизбран за трети мандат като неин върховен лидер. На поста за още пет години Си вероятно ще продължи оттеглянето на Китай от либерализацията и пазарните сили в посока държавно стопанство и авторитарно управление. САЩ може и да се борят да задържат икономиката на Китай ниско, но в този цикъл на враждебност Пекин е на път сам да се осакати.

Такива промени във вътрешната и външната среда за китайския растеж влияят върху отговора на най-големия икономически и геополитически въпрос на 21-ви век: може ли бързата експанзия на Китай да продължи, докато китайците станат толкова богати, колкото американците, или поне колкото японските си съседи? Ако това стане, тогава се налага един прост факт. С четири пъти по-голямо население от това на САЩ икономиката на Китай може да стане до четири пъти по-голяма от американската, в който случай тя ще доминира в света - със сигурност икономически, а най-вероятно и политически и военно.

Пречките пред развитието на Китай обаче сега правят друг път по-вероятен - бъдеще, в което Китай все още расте и все още се превръща в най-голямата икономика в света, но остава доста под нивата на доходите на САЩ. Това би бил свят на две конкуриращи се суперсили. Опасността е, че толкова силна конкуренция може да бъде по-малко стабилна от варианта с геополитически неумолим възход на китайското господство.

Доводите за по-бавен китайски растеж бяха изложени правдоподобно в доклад на Роланд Раджа и Алиса Ленг от института Lowy по-рано тази година. С бъдещия спад на населението, свързан с десетилетията на политика за едно дете, и намаляващата възвращаемост от строителството на все повече апартаменти и инфраструктура, бъдещият растеж на Китай зависи от по-високите нива на производителност.

Раджа и Ленг твърдят, че Китай се представя по-слабо от страни като Япония и Южна Корея на подобни етапи от тяхното развитие; както и че страната има трудности със следващия кръг от реформи, от които се нуждае, за да продължи да повишава производителността, като например разработване на модерна финансова система, която разпределя капитала ефективно, или реформиране на системата „hukou“ за регистрация на домакинствата. За разлика от източноазиатските си съседи, Пекин сега трябва да се справя с откровената враждебност от страна на САЩ към опитите му да се придвижи нагоре по веригата на стойността.

Напълно възможно е оптимистите за растежа на Китай да са прави - че Пекин ще промени курса и ще направи реформите, от които се нуждае, за да поддържа растежа, и че страната ще може да развие независимо всяка технология, която САЩ ѝ отказва. Дори ако Китай има известен успех с реформите, Раджа и Ленг правят песимистичния аргумент, че общият му растеж все пак ще се забави от 6 процента преди пандемията от Covid до около 3 процента до 2030 г. и 2 процента до 2040 г.

Това създава много различно геополитическо бъдеще. Китай пак ще изпревари САЩ през следващите десетилетие или две, но икономиката му ще стане само с около 50 процента по-голяма според паритета на покупателната способност и с 15 процента по-голяма според пазарните обменни курсове.

Последствията от това не са успокояващи за глобалната стабилност. Демографията на Китай ще оказва все по-голямо влияние върху растежа му, докато САЩ са по-отворени към имиграцията. Следователно институтът Lowy прогнозира, че САЩ ще започнат да изпреварват Китай след 2040 г. Това означава, че Китай ще постигне момент на пикова икономическа сила спрямо САЩ в някакъв момент през 2030 г. Ако китайските власти повярват, че случаят е такъв, тогава вместо да смятат, че времето ще бъде на тяхна страна, когато става въпрос за пренареждане на световния ред, те може да се фокусират върху този ограничен времеви прозорец, в който да действат.

Пекин също така - съвсем правилно - ще разпознае усилията на световната икономическа суперсила САЩ да задържи Китай и да го поддържа относително беден. Това ще насърчи негодувание. Най-голямата икономика в света, с ограничен прозорец на сила и причини да недоволства от съществуващия ред: звучи като рецепта за нестабилност. Може би толкова плашещо нещо като бързия растеж на китайската икономика е обратното на него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още