IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една икономически отслабена Европа не е в интерес на САЩ

Евентуална рецесия на Стария континент ще забави растежа в Америка

08:34 | 30.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Един от големите уроци на 20-ти век беше припомнен отново тази година: Америка пренебрегва проблемите в Европа на свой собствен риск, пише за Financial Times Сузане Кларк, президент на Американската търговска камара.

Докато войната в Украйна достига повратна точка, бизнес общността на САЩ преценява как шоковете в цените на енергията и храните и други икономически последици от войната ще отекнат в икономиката на страната - и в световен мащаб - през идните месеци и години.

Особено сме загрижени за въздействието върху нашите приятели и съюзници отвъд Атлантическия океан, където Американската търговска камара си партнира с мрежа от повече от 40 подобни организации в Европа, посочва Кларк. Според нея енергийната криза в Европа може да продължи с години. Тази зима може да не е толкова лоша за европейците, колкото първоначално се очакваше - европейските газови хранилища вече са пълни до повече от 90 процента от капацитета си след драстично увеличения износ на втечнен природен газ от САЩ и допълнителните доставки от Норвегия. Но много неща могат да се объркат - от по-студена от очакваното зима до неизправни тръбопроводи.

Цените на природния газ вече са се повишили 10 пъти, а европейските енергийни разходи се покачиха до 12 процента от брутния вътрешен продукт, което е близо три пъти повече от историческата средна стойност. Това вдига разходите при производството на електроенергия, в промишлеността и почти всички други икономически дейности в Европа.

В допълнение към това, хиляди европейски компании са към края на своите фиксирани енергийни договори и ще бъдат принудени да ги подновят на много по-високи цени. Европейските домакинства може да имат достатъчно газ, за ​​да стоят на топло тази зима, но вече виждаме как някои индустрии намаляват обемите си или напълно спират. Много други производствени съоръжения вероятно ще затворят или ще се преместят в чужбина през идните месеци, а следващата зима може да бъде още по-тежка, след като съществуващите енергийни резерви бъдат изчерпани.

В резултат на това много американски компании са загрижени за недостига, особено тези с производствени мощности в Европа или такива, които разчитат на европейски компоненти. САЩ са внесли стоки и услуги за 775 милиарда долара от Европа през 2020 г.

Няма начин да се избегне това: рецесия, засягаща Европа, най-големият търговски и инвестиционен партньор на Америка, ще намали производството и ще забави растежа в САЩ. Някои американски компании, включително производители на потребителски стоки, стомана и химикали, автомобилни компании и други, вече бяха принудени да намалят производството поради условията отвъд Океана.

Поевтиняването на еврото и британския паунд спрямо долара също ще има набор от непредсказуеми въздействия, положителни и отрицателни, за компаниите в САЩ.

И така, какво можем да направим, за да помогнем на трансатлантическата бизнес общност? Непосредственият отговор е, че САЩ имат възможност – и отговорност – да използват енергийното си лидерство, за да помогнат на своите съюзници и на самите себе си да устоят на тази буря. Ето защо камарата и други призовават американското правителство да прокара реформа на разрешителните, за да подпомогне навременното развитие на нова енергийна инфраструктура, от тръбопроводи и добив на критични минерали до възобновяема енергия. Укрепването на нашето вътрешно производство и транспорт ще бъде от решаващо значение за подпомагане на европейски ни партньори.

Залозите са големи. Икономическите последици от войната в Украйна ще се разпространяват в световната икономика за години напред. Една дълга и дълбока рецесия ще намали конкурентоспособността на Европа. Делът на Стария континент в световната икономика намалява през последните 15 години и това може да ускори този спад.

Освен това една отслабена Европа не е в интерес на САЩ. Ние не напразно сме партньори, изграждайки проспериращи общества, основани на демокрация, свободно предприемачество и основан на правила международен ред. Именно тези принципи са поставени на изпитание от нахлуването на Русия в Украйна. В името на собствените интереси на Америка – и на света – трябва да сме сигурни, че Европа ще остане силна и просперираща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 30.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още