IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОТ: Ръстът на заетостта в света ще се влоши значително през това тримесечие

Работните места на пълен ден са намалели с 40 млн. между юни и септември спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г.

22:46 | 31.10.22 г.
Снимка: Muhammad Fadli/Bloomberg
Снимка: Muhammad Fadli/Bloomberg

Световният ръст на заетостта ще „се влоши значително“ през това тримесечие, тъй като ще понесе удар от икономическите сътресения, породени от войната в Украйна, и последиците от по-затегнатата парична политика върху потреблението, съобщи в понеделник Международната организация на труда (МОТ), цитирана от Ройтерс.

Вече има знаци, че възстановяването на отработените часове в света, наблюдавано в началото на 2022 г., се е преобърнало през второто и третото тримесечие, отбеляза организацията на ООН.

Като цяло работните места на пълен ден са намалели с 40 млн. между юли и септември спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г., използвана като бенчмарково ниво преди пандемията от COVID.

„Ако настоящите тенденции се запазят, ръстът на заетостта в света ще се влоши значително през четвъртото тримесечие на 2022 г.“, очаква МОТ в доклада си World of Work.

Организацията смята, че влошаването на нивото на отработените часове в средата на 2022 г. се дължи на повторното въвеждане на здравни ограничения и произтичащите от това нарушения на пазара в Китай, както и на конфликта в Украйна и произтичащия от него инфлационен натиск заради нарушаването на износа на енергия и храни.

В доклада се казва още, че прекомерното затягане на политиката може да доведе до „ненужни вреди за работните места и доходите както в развитите, така и в развиващите се страни“.

МОТ предупреждава също за спад на свободните работни места в бъдеще и повишаване на безработицата в последните месеци на годината. Вече има знаци, че трудовият пазар се е охладил значително в развитите икономики с рязко забавяне на ръста на свободните позиции, се казва в доклада.

Генералният директор на МОТ Жилбер Унгбо призова за поредица от политики, целящи да подкрепят най-уязвимите хора и компании, което може да включва насочване на свръхпечалби в корпоративния сектор към заетост или подкрепа за доходите.

„Настояваме категорично за социални пакети и за необходимостта да се гарантира, че затягането на паричната политика за борба с инфлацията е съчетано със социални мерки“, каза още той на пресконференция в Женева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още