IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строгите противоепидемични мерки забавят инерцията на китайската икономика

Продажбите на дребно в страната са намалели за пръв път от пет месеца насам

12:30 | 15.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Противоепидемичните мерки в Китай значително са забавили икономическата инерция на страната през октомври, когато фабричното производство е записало по-малък ръст от очакваното, а продажбите на дребно са намалели за пръв път от пет месеца насам, пише Ройтерс.

Втората по големина икономика в света е изправена пред редица предизвикателства, включително последиците от строгите противоепидемични мерки, рисковете от световна рецесия и забавянето в имотния сектор. Данните във вторник показаха още, че през октомври инвестициите в имоти са записали най-голямото си понижение от началото на 2020 г..

Статистиката е неприятна изненада за централните банкери, които само ден по-рано обявиха пакет мерки в подкрепа на проблемния имотен сектор.

„Ръстът на активността през октомври се е забавила и е под пазарните очаквания, подчертавайки слабото начало на четвъртото тримесечие, докато влошаващата се пандемична обстановка, продължителният спад в имотите и по-слабият ръст на износа правят повече, отколкото просто да засенчат продължителните стимули“, написаха от Goldman Sachs в своя бележка.

Промишленото производство се е увеличило с 0,5% на годишна база през октомври (спрямо очакванията за 5,2% ръст), докато месец по-рано повишение бе в размер на 6,3%.

Продажбите на дребно – измерител на потреблението – са намалели за пръв път от май, записвайки спад от 0,5%, а очакванията бяха за увеличение в размер на процент. За сравнение – през септември показателят нарасна с 2,5 на сто.

Противоепидемичните мерки в страната поставят икономиката под „огромен“ натиск, каза говорителят на китайската статистическа служба Фу Линхуей, като добави, че низходящите рискове от световната икономика също нарастват.

„Влиянието на трите вида натиск върху икономическите процеси – свиващото се търсене, шоковете на предлагането и отслабващите очаквания – нараства“, каза Фу по време на пресконференция в Пекин.

Отделно, статистиката показа и спад в инвестициите в имоти в размерна 16% през октомври. Това е било най-голямото годишно понижение от януари-февруари 2020 г., според изчисленията на Ройтерс на база данните на статистическата служба. През септември инвестициите намаляха с 12,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още