IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ обрат: Китай планира спасяване на имотния сектор

Новите мерки целят да гарантират стабилното и здравословно развитие на имотния сектор

13:23 | 14.11.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай издаде обхватни указания за спасяване на имотния си сектор в най-силния знак до момента, че президентът Си Дзинпин насочва вниманието си към стабилизирането на втората по големина икономика в света, предава Bloomberg.

Финансовите регулатори публикуваха план с 16 точки за подкрепа на имотния пазар с мерки, които варират от справяне с ликвидната криза сред строителните компании до разхлабване на изискванията за първоначална вноска за купувачите на жилище, съобщават запознати с въпроса източници. Ходът съвпадна с обявеното публично ръководство от 20 точки на Националната здравна комисия, целящо да намали икономическите и социални последици от овладяването на COVID.

Големите промени в политиката на правителството на Си Дзинпин вероятно ще подкрепят перспективите за растеж на Китай и ще засилят подема на пазара, който започна този месец, въпреки че значителните насрещни ветрове за икономиката и имотния сектор вероятно ще се запазят.

Книжата и облигациите на китайските строителни компании поскъпнаха в понеделник сутринта. Индекс на Bloomberg Intelligence за акциите на строителните компании нарасна с 15%, с което ръстът за месеца достига 56%. Книжата на Country Garden Holdings поскъпнаха с рекордните 52%. Доларовите облигации с висока доходност, водени от строителни компании, сред които Longfor Group Holdings, прибавиха най-малко пет цента от долара, отбелязват трейдъри.

Това е значително преобръщане спрямо мрачните настроения, надвиснали над пазара в края на октомври, след като издигането от Си Дзинпин на близки негови съюзници по време на Конгреса на Комунистическата партия предизвика опасения, че идеологията ще вземе връх над прагматизма при най-влиятелния китайски лидер от Мао Дзедун насам. Индексът Hang Seng China Enterprises изтри загубите си след конгреса и се превърна в един от най-слабо представящите се борсови индекси в един от най-добрите.

„Това е значително смекчаване“, коментира Лари Ху, ръководител на отдела за китайска икономика в компанията Macquarie Group. „Изглежда, че пространството за промени в политиката се разширява на редица фронтове след партийния конгрес, включително за двете големи спънки за китайската икономика – нулев COVID и имотния пазар“, допълва той.

Промените бяха обявени малко преди срещата на Си с американския президент Джо Байдън в понеделник в кулоарите на срещата на върха на Г-20, първата лична среща между двамата държавни ръководители от началото на пандемията. Финансовият министър Джанет Йелън ще търси информация за политиките за блокада заради COVID на Китай и изпитващия затруднения имотен сектор по време на среща с председателя на Китайската централна банка И Ган тази седмица, съобщиха високопоставени представители на финансовото министерство.

Китайската народна банка и Китайската комисия за банково и застрахователно регулиране издадоха съвместно уведомление до финансовите институции, в което очертават планове за гарантиране на „стабилното и здравословно развитие“ на имотния сектор, допълниха източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като въпросът е от частен характер.

Като част от спасителния план неизплатените банкови заеми за строителните компании и кредитите за тръстове, дължими в рамките на идните шест месеца, може да бъдат удължавани за една година, а изплащането на облигациите им също може да бъде удължавано или променяно чрез преговори, отбелязват източниците.

Ходът може да е „решителна промяна към първа обхватна политика за подкрепа от централните власти за разлика от предходните откъслечни стъпки“, коментират анализатори от Citigroup.

Властите обявиха и мерки за промяна на отговора им на пандемията, включително премахване на тестовете и намаляване на времетраенето на карантината за пътуващи и близки контакти до заразени с вируса.

Промените не означават сигнал за края на политиката за нулев COVID. Ден след публикуването на новите параметри официални представители побързаха да разяснят, че правилата за COVID са усъвършенствани, а не смекчени и строгото отношение към изкореняването на заразата остава водещ принцип на Китай.

В последните месеци властите се опитаха да смекчат имотната криза с поредица от мерки, включително намаляване на лихвите, призив към големите банки да предоставят финансиране на стойност 1 трлн. юана (140 млрд. долара) в последните месеци на годината и да предложат специални заеми, за да се гарантира, че проектите ще бъдат завършени.

Китай разшири и ключова програма за финансова помощ, предназначена за частни компании, включително имотни, до около 250 млрд. юана миналата седмица - ход, който може да помогне на строителните компании да продават повече облигации и да смекчи ликвидните им затруднения.

В ново развитие от понеделник Китай позволи на строителните компании и достъп до повече пари в сметките им от предварителни продажби, най-големия източник на финансиране на затруднените предприемачи.

Властите в страната ще дадат на „качествените“ строителни компании достъп до 30% от средствата от предварителни продажби с гаранционни писма от банките, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на банковия и застрахователен регулатор. Това са пари, които купувачите на жилища са платили на предприемачите предварително за построяването на имота им, като те обикновено са държани в поверителна сметка.

Изтеглените средства не трябва да се използват за покупка на земя, нови инвестиции или изплащане на заети пари от акционери, се казва в съобщението. Те основно трябва да се използват за плащания за строителните проекти и за изплащане на дългове по конкретни проекти.

Една от най-големите промени в политиката на китайските власти, обявена в последния спасителен план, е да позволят „временно“ смекчаване на ограниченията върху банковото кредитиране за предприемачите.

Китай започна да налага тавани върху банковото кредитиране на имотния сектор през 2021 г. в стремежа на властите да затегнат юздите на склонната към балон индустрия и да ограничат задлъжнялостта при някои от най-големите строителни компании в страната. Банките, които не отговарят на настоящите ограничения, ще получат допълнително време да изпълнят изискванията, съобщават запознати източници. Цените на жилищата в Китай намаляват за втора година. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Китай намаляват за втора година. Графика: Bloomberg LP

Освен това регулаторите насърчават кредиторите да преговарят с купувачите на жилища за удължаване на изплащането на ипотечните кредити и подчертават, че кредитният рейтинг на купувачите ще бъде защитен. Това може да смекчи риска от недоволство на купувачите, които се включиха в повсеместен бойкот върху вноските по ипотечните си кредити от юли насам.

Пазарът на нови жилища в Китай, оценяван на 2,4 трлн. долара, остава крехък, а спрените плащания по имотен дълг нарастват. Цените на съществуващите жилища намаляха с най-бързия си темп от осем години насам през септември, показаха официални данни. При банките делът на лошите заеми, свързани с имотите, нараства до 30%, сочат данни на Citigroup.

Строителните компании са изправени пред планина от наближаващи падежи по дългове. Имотният сектор в Китай има местни и чуждестранни облигации за най-малко 292 млрд. долара, които трябва да бъдат изплатени до края на 2023 г. Това включва заеми за 53,7 млрд. долара до края на тази година, последвани от падежи на стойност 72,3 млрд. долара през първото тримесечие на следващата година.

Перспективите за имотния сектор и за по-широката икономика на Китай вероятно ще зависят от това колко бързо ще бъдат приложени новите мерки за подкрепа за съживяване на доверието сред банки, инвеститори и купувачи на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
toto 2
преди 1 година
Почват печатарите на трисменен режим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
капиталистическата китайска стена с Монголия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Може да постро`и(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Julius_BG
преди 1 година
Звуковата /и ударната/ вълна от евентуалното пукане на китайския балон ще обиколи планетата барем 2 пъти! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още