IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаци държат близо 50 млрд. долара в швейцарски банки

Замразените средства са в размер на почти 8 млрд. долара, съобщиха властите в алпийската страна

08:05 | 02.12.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Група от над 100 руснаци и отделни бизнеси е отчела близо 50 млрд. долара в швейцарски депозити, съобщи правителството в най-подробното си разкриване на данни за руските финанси в банките в страната.

След руската инвазия в Украйна Швейцария забрани на банките да приемат повече от 100 хил. швейцарски франка (106 хил. долара) от руснаци и обяви, че всички съществуващи депозити трябва да бъдат отчетени пред Държавния секретариат за икономически дела до началото на юни. Общо 123 руски граждани или бизнеси са заявили 7548 „бизнес връзки“, които представляват 46,1 млрд. франка в активи, отбелязват от секретариата.

Въпреки че статистиката е само аз депозитите над 100 хил. франка, банките в страната държат руски активи за най-малко 150 млрд. франка, коментират отделно от Асоциацията на швейцарските банкери.

Общо през ноември обемът на замразените руски активи в Швейцария е достигнал 7,5 млрд. франка, отчитат от държавния секретариат. На този фон правителството увеличи усилията да спре санкционирани руснаци от достъпа им до вили, банкови сметки и други активи. Властите също така са блокирали 15 имота в шест кантона в страната.

„Санкционираният обем е само частица от всички руски активи в Швейцария“, коментира Ървин Болинджър, ръководителят на звеното за двустранни икономически отношения на Държавния секретариат за икономически дела.

Решението на швейцарското правителство да приеме санкциите на Европейския съюз след руската инвазия в Украйна бе силно разкритикувано от крайнодясната Партия на швейцарския народ, защото така се жертва историческия неутралитет на страната.

Други обаче критикуват властите за това, че са прекалено меки спрямо някои санкционирани руснаци. Швейцария през май отблокира активи на милиардера Андрей Мелниченко, след като той прехвърли контрола върху бизнеса си на своята съпруга. Мелниченко каза, че няма политически връзки с Кремъл и оспори в съда през март санкциите на ЕС срещу него. 

За сравнение – ЕС е блокирал близо 300 млрд. евро резерви на руската централна банка и е замразил активи за около 19 млрд. долара, държани от руски бизнесмени, въпреки че оценките не са пълни.

Швейцарското правителство бе критикувано за това, че се опитва да угоди и на двете страни. Отказът на страната да разреши на Германия да реекспортира за Украйна произведени от Швейцария танкови муниции, които продаде на Берлин, бе определено като „напълно непонятно“ от влиятелна политическа фигура в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
хммм, а що не ги държаха в руски банки, нали таме е стабилитетот ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Да им се отнемат! Законно разира се... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Само, че стартира нова програма за обучение на украински военни - до 2500 наведнъж. Ще се води от американски инструктури и ще е много по-интензивна от програмите в Полша и Великобритания. Разбира се основно е добиване на компетенции за боравене с натовско оръжие. Така че при скритата мобилизация в РФ и програмите за обучение на украинци, ще се проточат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Вече и на швейцарците да нямаш вяра... Какви времена настанаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... Според мен Сватове ... В Бахмут ги разиграват . 6-7 месеца ги държат с/у редовен рассийски аскер , и сега отстъпват леко пред козоебите от вагнер ... :))) ... Украинците търсят политически ефект в мордор , нещо от сорта : готвачът да се изтъпани и да обявави , ето , вижте аз какво мога , а рассийските генерали за 6 месеца нищо . Това ще скапе допълнително рассийската армия , която е истинският враг , а не сбирщайна на готвача . Стане ли така , СВО-то ще приключи предсрочно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Сватове или Бахмут - това е въпросът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още