IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в китайския сектор на услугите падна до 6-месечно дъно

Компаниите са продължили да освобождават персонал, след като нагласите за следващите 12 месеца отново се влошиха

10:51 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Активността в сектора на услугите в Китай се сви до шестмесечно дъно през ноември, когато строгите противоепидемични мерки натежаха на търсенето от потребителите и на дейността на фирмите, показаха резултатите от частно проучване, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за услугите на Caixin/S&P Global е намалял от 48,4 пункта до 46,7 пункта, навлизайки още по-навътре в негативна територия. Миналият месец е бил третият пореден, в който е отчетено понижение. Границата от 50 пункта разделя повишението от понижението.

През ноември броят на новозаразените с коронавирус достигна рекордни стойности, като в края на месеца надмина и пиковите моменти от избухването на пандемията насам. Анализаторите от Nomura изчисляват, че до края на месеца зоните с блокирания в Китай са отговаряли за около една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

„От октомври влиянието на огнищата на новозаразени силно натежа на икономиката и предизвикателството за баланса между ограниченията и икономическия растеж отново се превърна в основен проблем“, каза Уан Джъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

„Пазарът има спешна нужда от мерки в подкрепа на заетостта и за стабилизиране на вътрешното търсене. Пекин може допълнително да координира фискалната и паричната политика, за да разшири вътрешното търсене и да подкрепи доходите на по-бедните части от населението“, допълни Уан.

През уикенда няколко големи китайски центрове, в т.ч. Шанхай, Шънджън и Гуанджоу, започнаха разхлабване на противоепидемичните мерки, след като в последните седмици избухнаха протести в знак на недоволство.

Компаниите в проучването отчитат най-големия спад в продукцията и в новата работа от шест месеца насам, като са продължили да намаляват персонала си, след като нагласите за следващите 12 месеца отново се влошиха, падайки до 8-месечно дъно.

Общият PMI индекс, включващ данните за секторите на услугите и производството, е намалял от 48,3 пункта през октомври до 47 пункта през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още