IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в Китай се свива до 7-месечно дъно

Скорошните мерки в подкрепа на икономиката от Пекин не са достатъчни, за да подсилят икономическата активност, смята анализатор

10:52 | 30.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността в производствения сектор на Китай, както и в този на услугите, допълнително се свива през ноември, падайки до седеммесечно дъно, показа официалната статистика, цитирана от Ройтерс.

Пекин реши да удължи блокиранията в няколко точки на страната, докато продължава да се бори с разпространението на коронавируса и появата на нови огнища. Ограничителните мерки обаче навредиха на производството, като засегнаха и основния производствен център на Apple в Джънджоу.

Строгите мерки предизвикаха протести през уикенда в знак на недоволство.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството намалява от 49,2 пункта през октомври до 48 пункта през ноември, падайки до най-ниската си стойност от седем месеца. За сравнение, икономистите, анкетирани от медията, бяха в очакване на по-лек спад до 49 пункта.

Що се отнася до сектора на услугите, PMI индексът също се свива от 48,7 пункта до 46,7 пункта, отново отбелязвайки седеммесечно дъно.

Границата от 50 пункта разделя ръста от понижението.

„Низходящите рискове продължават да нарастват, докато ситуацията с коронавируса се влошава, и това ще натежи силно на икономиката през 2023 г.“, прогнозира Шъана Юе, икономист за Китай в Capital Economics.

Подиндексите на новите поръчки и новите поръчки за износ също са намалели, като голям принос за това има свиването на търсенето в страната и в чужбина.

Този месец властите в Пекин представиха поредица от мерки в опит да подкрепят икономиката, включително разхлабване на ограниченията за теглене на заеми за фирми от проблемния имотен сектор.

Според Юе обаче такива мерки, сами по себе си, не са достатъчни, за да подсилят значително икономическата активност. Тя много ще зависи от това как Китай се справя с пандемията, каза още Юе.

„Скорошната подкрепа не е достатъчна, че да спре пониженията на имотния пазар, задълбочаващият се световен спад ще продължи да натежава на износа, а слабото търсене на заеми ограничава възможността на централната банка да предостави допълнителна помощ в краткосрочен план“, допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още