IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка ще предлага евтини заеми за покупка на облигации от имотния сектор

Регулаторът понижи размера на антицикличния капиталов буфер за втори път тази година

15:52 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка ще започне да предлага евтини заеми на финансовите фирми, с които да закупят облигации на компании от имотния сектор, казват четирима източници, запознати с темата, пред Ройтерс.

Регулаторът се надява заемите да подобрят пазарните нагласи към силно задлъжнелия имотен сектор, който преминава от криза на криза през последната година, и да подпомогнат фирмите от частния сектор, казват източниците, пожелали анонимност.

В последните седмици Пекин засили подкрепата към сектора на недвижими имоти – силна опора, отговаряща за около една четвърт от втората по големина икономика в света. Много предприемачи в сектора изпаднаха в дефолт по своите дългове и бяха принудени да спрат строителството.

Най-големите банки в страната поеха ангажимент за кредити на стойност поне 162 млрд. щатски долара за компаниите от пазара на недвижимите имоти.

Отделно, по-рано през деня регулаторът съобщи, че ще намали размера на антицикличния капиталов буфер, или средствата, които банките трябва да заделят за използване в по-трудни икономически времена. Намалението в размер на 25 базисни пункта (б.п.) е второто подред тази година, след като едно такова вече бе одобрено през април. Ходът ще освободи сума от около 500 млрд. китайски юана (69,8 млрд. щатски долара) дългосрочна ликвидност, която ще подкрепи крехката икономика на страната.

Китай продължава да се бори упорито с пандемията, след като в сряда броят на новозаразените с коронавирус достигна най-високото ниво от избухването на здравната криза насам. Това мотивира властите да затегнат допълнително вече строгите противоепидемични мерки, свивайки потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още