IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай призова местните банки да стабилизират кредитирането за строителния сектор

Индустрията е жизненоважна за икономиката на страната, подчерта управителят на Китайската народна банка И Ганг

22:38 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските финансови регулатори поискаха от банките да стабилизират кредитирането на строителните компании, като това е поредното усилие на Пекин да потуши кризата на пазара на недвижими имоти и да подкрепи икономическия растеж, пише Bloomberg.

Властите подкрепят „разумното“ удължаване на съществуващите заеми за развитие на имотния сектор, става ясно от изявление, публикувано на сайта на Китайската народна банка след среща с представители на търговските банки.

Регулаторите за пореден път посочиха, че „разумното“ търсене на ипотеки от купувачите на жилища ще бъде удовлетворено. Ключовата програма за подкрепа на финансирането трябва да се „използва добре“, за да се помогне на строителните компании да продават облигации, докато правната защита и регулаторната политика за специални заеми, насочени към осигуряване на реализирането на жилищни проекти, ще бъдат подобрени, за да се насърчи стабилното и здравословно развитие на пазара, добавят регулаторите.

Призивът е поредният от поредица действия, предприети от правителството, за да се спре продължилия повече от година спад на пазара на недвижими имоти, който ограничава икономическия растеж на Китай и подкопава приходите на местните власти. Неизпълненията при облигациите от страна на финансово затруднените китайски строителни компании предизвикаха шокови вълни на финансовите пазари, докато закъсненията при реализирането на нови проекти накараха купувачите да спрат вноските по ипотеките в знак на протест.

Като възможен сигнал за промяна спрямо предходната позиция за затягане на жилищния сектор, управителят на централната банка на страната И Ганг подчерта в понеделник, че индустрията е жизненоважна за икономиката.

„Секторът на имотите е свързан с много индустрии нагоре и надолу по веригата и неговият здравословен оперативен цикъл е важен за икономиката“, изтъкна И по време на финансов форум в Пекин.

Централната банка планира да предостави 200 млрд. юана (28 милиарда долара) безлихвени заеми на търговските банки до края на март 2023 г., в опит да ги подкрепи в осигуряването на средства за забавени или замразени проекти за недвижими имоти, информира China Business News.

Китайските строителни компании отчитат продължаващ спад в набирането на средства от 2016 г. насам. Източник: Национално статистическо бюро на Китай/Bloomberg Китайските строителни компании отчитат продължаващ спад в набирането на средства от 2016 г. насам. Източник: Национално статистическо бюро на Китай/Bloomberg

В допълнение към положителните послания, изпратени от властите, И Хуейман, председател на  Китайската комисия за регулиране на ценните книжа, заяви, че институцията ще подкрепи нуждите от разумно облигационно финансиране за строителните предприемачи и ще стимулира сливанията и придобиванията в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още