IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Целта на Китай за ръста на БВП трябва да бъде поне 5% за 2023 г.

Ако Пекин успее да заличи щетите от коронавируса и да стабилизира икономиката, тя може да се разшири с над 5% през следващата година, изтъква Лиу Шъдзин

12:20 | 18.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай трябва да се стреми да постигне поне 5% ръст на своя брутен вътрешен продукт (БВП) през 2023 г. и да предприеме извънредни мерки, за да извади икономиката си от сегашното забавяне, посочва икономически съветник към Народната банка на Китай, цитиран от Bloomberg.

Ако Китай успее „до голяма степен или напълно да заличи въздействието на пандемията през първата половина на следващата година“ и да приложи различни политики за стабилизиране на икономиката, действителният растеж може да бъде по-висок от 5% през 2023 г., изтъква Лиу Шъдзин, член на Комисията по паричната политика към централната банка на страната, по време на събитие в Пекин, организирано от Caixin.

„Извънредният приоритет сега е икономическият растеж да се върне към нормалния си темп и в разумни граници“, добавя Лиу. Според него настоящият темп на икономическо разширение, който е твърде бавен, е лош за дългосрочните цели на Пекин за развитие.

Продължителен спад ще навреди на производителността и на юана, а градовете, които бяха блокирани заради огнищата на коронавирус, претърпяха дълготрайни икономически щети, изтъква още Лиу.

Благоприятните условия нарастват, след като наскоро бяха предприети стъпки за справяне с въздействието на политиката на Пекин за нулева толерантност към коронавируса (Covid Zero) върху икономиката и облекчаване на проблемите на имотния пазар, добавя Лиу.

По думите му Китай трябва да се стреми към среден ръст на БВП от 5% за периода 2022-2023 г., тъй като е трудно растежът да достигне това ниво още тази година.

Пекин намали официалната си цел за БВП от „около 5,5%“ за тази година на фона на рязкото забавяне на растежа, като икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират ръст от едва 3,3% през 2022 г.

Други икономисти, които са близки до правителството, призоваха Пекин да се ангажира да стимулира икономиката.

Ян Уеймин, високопоставен икономически служител в Китайската народна политическа консултативна конференция, най-висшият политически консултативен орган в страната, призова властите да „осигурят силен тласък“, за да върнат растежа обратно в релси през 2023 г. „Икономическият растеж тази година не е в рамките на разумния диапазон и най-големият риск за икономическото развитие сега е, че темпът на растеж е твърде нисък“, изтъква Ян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още