IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit оставя британската икономика с 5,5% по-малка

Ако страната не бе напуснала единния пазар на ЕС, нямаше да има нужда от данъчни увеличения и свиване на разходите, смятат икономисти

17:05 | 21.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Brexit остави британската икономика с 5,5% по-малка, отколкото иначе би била, като допринесе за натиска върху обществените услуги, който стои зад стачките в железниците и в Националната здравна служба. Такова мнение изразяват от Center for Economic Reform (CER), цитирани от Bloomberg.

Според тях по-бавният икономически растеж натежава и на постъпленията в хазната, като данъчните увеличения, обявени през есента, не биха били необходими, ако страната бе част от единния пазар на Европейския съюз (ЕС).

Тези данни са най-скорошните, които показват цената от излизането от ЕС. Това ограничава усилията на премиера Риши Сунак да спаси британската икономика от рецесия, която може да продължи до следващите избори. Сунак решително продължава да не се отказва от ограниченията върху увеличението на заплатите на медицинските сестри, шофьорите на линейки и на служителите в железниците, които напускат работа в знак на протест.

„Ударът от Brexit неизбежно доведе до увеличение на данъците, защото по-бавно растяща икономика изисква по-високи данъци, за да се финансират обществените услуги“, обясни Джон Спрингфърд, заместник-директор на CER.

Според организацията излизането на Великобритания от ЕС е намалило инвестициите с 11% и търговията на стоки със 7% през второто тримесечие на 2022 г. Това е довело до изоставането на страната спрямо други големи икономики от края на пандемията.

Коментарът е предшестван от твърденията на Майкъл Сондърс, бивш представител на Английската централна банка (АЦБ), че без Brexit "вероятно нямаше да говорим за бюджетни икономии - необходимостта от данъчни увеличения и намаления на разходите нямаше да я има".

Според Спрингфърд, ако британската икономика се бе разраснала според неговия модел, приходите от данъци щяха да бъдат с около 40 млрд. паунда по-високи на годишна база, намалявайки необходимостта от данъчните увеличения на стойност 46 млрд. паунда, обявени от финансовия министър Джереми Хънт в средата на ноември.

Вместо това държавните заеми през ноември са били почти три пъти над нивата от година по-рано и значително над очакванията на икономистите, показаха официалните данни в сряда. Отделно, дефицитът през първите осем месеца на фискалната година достигна 105 млрд. паунда, четвъртият най-голям в историята.

CER използва алгоритъм на база икономическото представяне на 22 други страни, които са били близки на нивата на Великобритания преди Brexit. Той използва това, за да създаде хипотетичен модел - двойник - който да покаже икономическата траектория на страната, ако не беше излязла от ЕС.

Според Спрингфърд Великобритания не е претърпяла по-големи икономически щети от пандемията от коронавирус спрямо други страни, което прави ефекта от Brexit по-лесен за изолиране. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още