IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на бизнес активността във Великобритания се забавя през декември

Все още е вероятно страната да премине през рецесия в края на 2022 г. и началото на 2023 г.

16:16 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Спадът в бизнес активността във Великобритания се забавя леко през декември, но фирмите продължават да изпитват затруднения, като все още е вероятно икономиката на страната да изпадне в рецесия през текущото тримесечие, показа частно проучване, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global неочаквано нараства от 48,2 пункта през ноември до 49 пункта през декември, въпреки че е останал под границата от 50 пункта, маркираща понижението. Очакванията на икономистите в анкета на медията бяха за лек спад до 48 пункта.

Доминиращият сектор на услугите е бил двигател на възходящото движение, докато спадът се е задълбочил сред производителите, които съкратиха работни места за пръв път от октомври 2020 г.

Данните са още един сигнал, че икономиката се свива с бавен темп, който не се влошава, а ценовият натиск намалява, след като достигна исторически връх.

PMI индексът за сектора на услугите нараства до 50 пункта (след 48,8 пункта през ноември), а този за производствения сектор намалява до 44,7 пункта (след 46,5 пункта месец по-рано), записвайки най-ниското си ниво от май 2020 г. насам.

Отделно проучване показа, че продажбите на дребно са били по-малко дори след пазаруването около Черен петък и намаленията за Световното първенство по футбол.

„Данните все още сочат, че Великобритания ще е в плитка, но продължителна рецесия в края на 2022 г. и началото на 2023 г.“, коментира Даниел Махони, икономист за Великобритания в Handelsbanken.

Подобна картина очертаха и данните за еврозоната, които показаха, че бизнес активността в блока намалява за шести пореден месец през декември, въпреки че темпът на спад става по-умерен за вече втори пореден месец насред забавеното намаление в поръчките и подобряващите се условия на доставки.

Ден по-рано Английската централна банка (АЦБ) повиши лихвите с половин процентен пункт до ниво от 3,5%, като сигнализира последващо парично затягане през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още