IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите във Великобритания растат с най-бързия си извънпандемичен темп от 2001 г.

Средните трудови възнаграждения без бонусите нарастват с 6,1% в периода август-октомври в сравнение със същия период на 2021 г.

10:34 | 13.12.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Заплатите във Великобритания нарастват с най-бързия си темп за последните две десетилетия с изключение на пандемичната 2020 г., притискайки Английската централна банка (АЦБ) да продължи да затяга своята парична политика въпреки влошаващите се икономически перспективи, съобщава Bloomberg.

Новите данни показват, че средните трудови възнаграждения без бонусите на Острова нарастват с 6,1% в периода август-октомври в сравнение със същия период на 2021 г. Това е най-големият ръст на заплатите от началото на статистиката през 2001 г., като се изключи разгарът на пандемията от коронавирус през 2020 г.

Скокът отразява недостига на работна ръка, който остава хроничен въпреки кризата с разходите за живот и перспективите за дълбока рецесия. Този недостиг се влошава от загубата на стотици хиляди работници през последните две години.

АЦБ повиши лихвите осем пъти за последните 12 месеца в опит да предотврати възходяща спирала при заплатите и цените. Инвеститорите очакват допълнително увеличение от половин процентен пункт в четвъртък (15 декември), което ще изведе лихвите до 14-годишен връх от 3,5%.

Британската икономика се възстанови малко по-силно от очакваното през октомври, повлияна от почивния ден заради погребението на кралица Елизабет II. Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство нарасна с 0,5%, след като месец по-рано записа понижение от 0,6 на сто.

В отговор на данните финансовият министър Джереми Хънт коментира, че предстои да се извърви „труден път“.

„Подобно на останалата част от Европа, не сме имунизирани срещу шоковете след пандемията от коронавирус, войната на (руския президент Владимир) Путин и високите на световно ниво цени на газа“, обясни Хънт.

Ново проучване на АЦБ показа, че британските потребители очакват инфлацията да надхвърли по-значително целта на централната банка от 2%. Проведена през ноември анкета разкри, че потребителите очакват цените в цялата икономика да се повишат с около 3,4% през следващите две години спрямо прогнозираните 3,2% от проучване на Ipsos, извършено през август. Респондентите посочиха, че очакват инфлацията след пет години да достигне 3,3% спрямо 3,1 на сто в предходното проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още