IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания падна от 41-годишния си връх през ноември

Домакинствата и фирмите ще бъдат подложени на значителен натиск през 2023 г. заради цените и високите лихви, предупреди АЦБ

10:56 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация във Великобритания се е забавила по-рязко от очакваното през ноември, спадайки от 41-годишния си връх от 11,1% през миналия месец до 10,7% - данни, които може да дадат известно облекчение на Английската централна банка (АЦБ) на фона на предстоящото ѝ в четвъртък (15 декември) заседание, пише Ройтерс.

Икономистите, анкетирани от медията, очакваха забавяне до 10,9%. Движението е съпътствано от по-слаб темп на инфлацията в САЩ и еврозоната през ноември, което подсили надеждите, че сегашната инфлационна вълна може да е преминала своя връх.

„Цените все още се покачват, но с по-малко спрямо този период миналата година, като най-забележимият пример за това са моторните горива“, обясни главният икономист на статистическата служба на страната (ONS) Грант Фицнър.

Основната инфлация, изключваща цените на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия, която според някои икономисти дава по-точна оценка за ценовите тенденции, се е забавила от 6,5% през октомври до 6,3% през ноември.

Предстои в четвъртък (15 декември) АЦБ да проведе последното си за годината заседание, като очакванията са регулаторът да повиши лихвите с половин процентен пункт. Ведомството започна своя цикъл на парично затягане – най-продължителния от над две десетилетия насам – още миналия декември.

В сряда от АЦБ предупредиха, че домакинствата и фирмите са изложени на „значителен натиск“ от инфлацията и нарасналите лихвени проценти.

„Намаляването на реалния доход, увеличаването на разходите за ипотеки и по-високата безработица ще подложат на значителен натиск финансите на домакинствата“, предупреди банката в своя доклад за финансовата стабилност, който се издава на всеки шест месеца.

Около 4 млн. домакинства в Обединеното кралство вероятно ще трябва да плащат повече за своите жилищни заеми догодина, като средното месечно заплащане може да нарасне от 750 паунда до 1000 пункта (1228 щатски долара). Освен това 2,4% от домакинствата ще изпитват затруднения при изплащането на тези задължения, прогнозира Комсията по финансова политика към банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още