IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда във Великобритания изпрати силни сигнали за охлаждане

Темпът на наемане и ръстът на заплатите са се забавили през ноември

10:58 | 11.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на труда в Обединеното кралство се е охладил значително през ноемвеи, когато търсенето на служители и ръстът на заплатите са се забавили, а недостигът на хора е станал по-малко видим, показа проучване, цитирано от Ройтерс.

Месечният индекс на търсенето на служители на Конфедерацията за набиране на служители и заетост (REC) и на счетоводната фирма KPMG е намалял от 56,7 пункта през октомври до  54,1 пункта през ноември, падайки до най-ниското си ниво от февруари 2021 г.

Измерителят в проучването на стартовите заплати и нивата на заплащане за постоянни и временни служители също е спаднал до най-ниското си ниво от около година и половина. Наемането на постоянен персонал се е свило за втори пореден месец.

Проучването, което се следи зорко от Английската центрлана банка (АЦБ), е водещ показател за движенията на пазара на труда в страната. Централните банкери ще вземат предвид тези промени, когато следващата седмица се срещнат, за да вземат последното си решение за паричната политика за тази година.

Очакванията на пазарите са за ход от половин процентен пункт, като догодина може да има допълнително забавяне в темпа на парично затягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 11.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още