IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания се свиха през ноември въпреки Черния петък

Движението отразява натиска, който домакинствата изпитват, от поскъпналата издръжка на живот

14:17 | 16.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно във Великобритания се свиха през ноември въпреки намаленията около Черния петък и Световното първенство по футбол – потенциален сигнал за натиска, който много домакинства изпитват на фона на поскъпващата издръжка на живот, пише Ройтерс.

Обемът на продажбите на дребно е намалял с 0,4% на месечна база през ноември, след ръст от 0,9% през октомври. Очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за продължаване на възходящото движение, макар и с по-бавен темп от 0,3 на сто.

„Фактът, че дори Световното първенство по футбол и пазаруването за Коледа на Черен петък не можаха да предизвикат ръст в продажбите, е огромно разочарование за търговците, особено като се има предвид ръстът от миналия месец“, каза Линда Петерик, ръководител по търговия на дребно в Accenture във Великобритания и Ирландия.

От националната статистическа служба (ONS) посочиха, че спадът може да отразява изключването на онлайн продажбите от т. нар. Киберпонеделник (денят с много онлайн намаления след уикенда на Черния петък - бел. ред.) от общата сума, който тази година бе на 28 ноември – ден, който предстои да бъде включен в данните за декември.

И все пак, статистиката за ноември е в съответствие с други признаци, че потребителите изпитват затруднения. Обемът на продажбите на дребно е бил с 1,5% под нивата си от 2019 г. - последната година преди избухването на пандемията от коронавирус.

Данните са публикувани ден след като Английската централна банка (АЦБ) повиши основната си лихва с половин процентен пункт до ниво от 3,5% и сигнализира последващо парично затягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още