IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за помощи за безработни в САЩ достигна най-високото си ниво от февруари

Устойчивото възходящо движение предполага, че за американците, които вече не работят, им е по-трудно да си намерят нова позиция

16:43 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Молбите за помощи при безработица в САЩ са се увеличили миналата седмица, но са останали близо до историческото си дъно - сигнал за продължаващата устойчивост на пазара на труда в страната въпреки агресивните усилия на Федералния резерв да намали търсенето, пише Bloomberg.

Първоначално подадените заявления за помощи са нараснали с 9 хил. броя до 225 хил. броя в седмицата до 24 декември, съобщи американското министерство на труда. Резултатът е в съответствие с медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията.

Продължаващите молби, включващи лицата, които вече получават такива помощи, са се увеличили до 1,7 млн. броя в седмицата до 17 декември. Това е било най-високото ниво от началото на февруари тази година. Устойчивото възходящо движение предполага, че за американците, които вече не работят, им е по-трудно да си намерят нова позиция.

Данните може да са особено трудни за сезонно изглаждане, като се имат предвид коледните празници.

Тази година Фед агресивно покачи лихвите в опит да намали инфлацията. Въпреки това пазарът на труда се оказа по-устойчив, което отчасти се дължи на дисбаланса между предлагането и търсенето на труд.

Секторите на "белите якички" и технологиите преминаха през вълна от уволнения в последните месеци, докато други, като туристическия сектор, все още се затрудняват да запълнят свободните работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още