IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонни фактори повишават леко безработицата в Германия до 5,4% 

Федералната република отчита наличието на повече работещи от всякога

12:12 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sven Hoppe/dpa
Снимка: Sven Hoppe/dpa

Броят на безработните в Германия е нараснал до 2,454 млн. през декември 2022 г. поради сезонни фактори. Това е с 20 хиляди повече, отколкото през ноември, и със 124 хиляди повече, отколкото година по-рано, съобщи Федералната агенция по заетостта (BА) във вторник в Нюрнберг. Коефициентът на безработица се е увеличил с 0,1 процентни пункта в сравнение с предходния месец до 5,4%.

„Безработицата се увеличи през декември, както обикновено се случва през този месец с началото на зимната ваканция", заяви ръководителят на агенцията Андреа Налес. Коригиран спрямо сезонните влияния обаче, броят на безработните е намалял с 13 хил. души.

През изминалата година BA отчете положителен баланс. Последиците от войната на Русия срещу Украйна - с повишаването на цените, несигурността и миграцията на бежанците, със сигурност са оставили своя отпечатък върху пазара на труда, обяснява Налес. Въпреки това, с оглед на степента на тежестите, те са умерени. Безработицата и непълната заетост са намалели значително въпреки войната в Украйна. 

Средно за годината BA регистрира намаление на броя на безработните със 195 хил. души до 2,418 млн. души в сравнение с предходната година. Очаква се броят на хората, работещи на съкратено работно време, да намалее до около 430 хил. през 2022 г., след като през 2021 г. те са били около 1,85 милиона.

Въпреки това увеличението за ноември от 93 хил. души е под средното за трите предкризисни години от 2017 до 2019 г. „По този начин броят на заетите лица също достигна нов исторически връх през отчетния месец ноември, след като нови върхове вече бяха регистрирани през септември и октомври", обясняват статистиците. В сравнение с ноември 2021 г. броят на заетите лица, пребиваващи в Германия, се е увеличил с 1,0%, или 472 хил. души, подобно на предходния месец, предава Ройтерс.

Заетостта достига ново рекордно ниво

Междувременно броят на заетите лица в Германия достигна рекордно високи стойности през ноември. Във вторник Федералната статистическа служба обяви, че броят на заетите лица е около 45,9 милиона, което е повече от всякога. Това е със 78 хил., или 0,2%, повече от предходния месец.

Според първата оценка на Федералната статистическа служба броят на заетите лица също е нараснал до рекордно ниво през миналата година - въпреки енергийната криза, опасенията за рецесия и високата инфлация.

Той се е увеличил средно с 589 хил. души, или с 1,3%, до около 45,6 милиона, тъй като най-вече доставчиците на услуги в сектора на търговията и магазините отново са наели повече хора след отшумяването на пандемията. „Това е най-високият брой от обединението на Германия през 1990 г. насам", съобщи Федералната статистическа служба. По този начин предишният максимум от 2019 г. от 45,3 млн. заети лица е надхвърлен с около 292 хил. души.

През 2020 г. пандемичната криза сложи край на 14-годишното нарастване на заетостта, като генерира спад от 362 хил. души, последван от леко увеличение с 65 хил. души през 2021 г. Експертите обаче очакват заетостта да достигне своя пик скоро, когато бейби бумърите навлязат в пенсионна възраст.

Данните за безработицата и заетостта могат да се развиват независимо една от друга, тъй като са свързани с различни променливи. Например по-високото участие на жените в работната сила може да доведе до увеличаване на броя на заетите лица без намаляване на безработицата, тъй като тези жени може да не са се регистрирали като безработни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още