IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краткосрочните инфлационни очаквания на потребителите в САЩ падат до почти 2-годишно дъно

Покачването на цените по вноса обаче задържа оптимизма сред икономистите

22:18 | 13.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителите в САЩ стават все по-уверени, че ценовият натиск ще намалее значително през следващите 12 месеца, като проучване от петък показва, че техните очаквания за инфлацията се понижават през януари до най-ниското си ниво от пролетта на 2021 г., съобщава Ройтерс.

Но пътят към по-умерената инфлация ще бъде неравен, тъй като други данни в петък показаха неочаквано увеличение на цените по внос през декември след пет поредни месечни понижения, стимулирани от по-високите разходи за природен газ и храни. Общата инфлация се охлажда, тъй като агресивното покачване на лихвите от страна на Федералния резерв притиска търсенето, докато проблемите във веригите на доставка отшумяват.

„Фед ще се радва да види краткосрочните очаквания да се върнат към по-нормални нива“, коментира Шанън Сийри, икономист в Wells Fargo. „Всичко това подкрепя мненията, че инфлацията наистина се забавя, но ще отнеме известно време, за да се върне към целта от 2%, която Фед търси“, добавя тя.

Очакванията за инфлация за следващите 12 месеца се понижават до 4,0% през този месец спрямо 4,4% през декември, показват проучване сред потребителите на Мичиганския университет. Четвъртият пореден месечен спад тласна инфлационните очаквания до най-ниските им стойности от април 2021 г. Дванадесетмесечните инфлационни очаквания остават доста над диапазона от 2,3%-3,0%, наблюдаван през двете години преди пандемията от COVID-19.

Инфлационни очаквания на потребителите в САЩ спрямо движението на цените на потребителските стоки. Източник: Ройтерс Инфлационни очаквания на потребителите в САЩ спрямо движението на цените на потребителските стоки. Източник: Ройтерс

Петгодишните инфлационни очаквания се повишиха до 3,0% от 2,9% за миналия месец, задържайки се в диапазона от 2,9%-3,1% за 17 от последните 18 месеца.

Смята се, че отслабването на ценовия натиск и подобряването на инфлационните очаквания позволяват на централната банка на САЩ да намали още повече размера на своите увеличения на лихвените проценти следващия месец.

Миналата година Федералният резерв повиши основния си лихвен процент общо с 425 базисни пункта от почти нула до диапазон от 4,25%-4,50%, най-високото му ниво от края на 2007 г. През декември Фед обяви, че ще увеличи с поне 75 базисни пункта лихвите до края на 2023 г.

Потребителски настроения: настояще и бъдеще. Източник: Ройтерс Потребителски настроения: настояще и бъдеще. Източник: Ройтерс

Финансовите пазари очакват увеличение на лихвения процент с 25 базисни пункта на заседанието на Фед, което ще се състои на 31 януари-1 февруари.

С охлаждането на инфлацията настроението на потребителите се повишава. Предварителните януарски данни на Мичиганския университет относно общия индекс на потребителските настроения достигнаха 64,6 пункта спрямо 59,7 пункта през предходния месец.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха той да достигне ниво от 60,5 пункта.

Цените по вноса се възстановяват

Въпреки обнадеждаващите признаци битката с инфлацията далеч не е спечелена. В отделен доклад в петък Министерството на труда посочва, че цените по вноса са се увеличили с 0,4% през миналия месец след спад от 0,7% през ноември. Икономистите прогнозираха цените да се понижат с 0,9 на сто.

През 12-те месеца до декември цените по вноса са се увеличили с 3,5% след покачване с 2,7% през ноември.

Цените на вносните горива нарастват с 0,6% след спад от 3,7% през ноември. Първото месечно покачване от юни 2022 г. насам отразява 59,5-процентния скок на цените на природния газ.

Министерството на труда също съобщи, че експортните цени са спаднали с 2,6% през декември, отчитайки понижение за шести пореден месец. Цените на селскостопанския износ паднаха с 2,4%, водени от по-ниските цени на царевицата, соята, месото и пшеницата. Повишиха се цените при износа на зеленчуци и плодове.

Експортните цени се повишиха през декември с 5,0% на годишна база, записвайки най-скромното увеличение от януари 2021 г., след като нараснаха с 6,1% през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още