IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания записаха най-големия си спад от 1997 г.

Продажбите на храни са намалели през миналия декември

11:25 | 20.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителите в Обединеното кралство неочаквано свиха покупките си през декември под натиска на инфлацията, показа официалната статистика в петък, изтривайки надеждите за подкрепа от празничното пазаруване за търговията на дребно, пише Ройтерс.

Продажбите на дребно са намалели с 1% през декември спрямо ноември, съобщи британската статистическа служба (ONS). Очакванията на икономистите бяха за месечно повишнеие от 0,5% на фона на пазаруването за подаръци. Спрямо декември 2021 г. продажбите на дребно са се свили с 5,8 на сто, което е най-голямото понижение за месеца в историята, откакто се води статистика от 1997 г.

Като стойност продажбите на дребно са намалели с 1,2% на месечна база.

"Продажбите на дребно отново намаляха през декември, което предполага, че потребителите са свили пазаруването си за Коледа поради опасения доколко могат да си го позволят", обясни Хедър Бовил, заместник-директор в ONS за проучвания и икономически показатели

Продажбите на храни се увеличиха през ноември, докато домакинствата се подготвяха за отбелязването на празниците, но през декември отново се понижиха, като според супермаркетите това се дължи на по-високите цени на храните и поскъпналата издръжка на живот, обясни Бовил.

Потребителите са огромен двигател за икономиката на Великобритания, като се очаква те да останат предпазливи за своите разходи през 2023 г., докато високата инфлация "изяжда" заплатите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още