IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън задейства нова мярка, за да не се премине тавана на дълга

Ще бъдат внесени инвестиционни промени и в трети правителствен пенсионен фонд, след като миналата седмица подобни мерки бяха взети за два други пенсионни фонда

20:19 | 24.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън задейства нова извънредна мярка, за да предотврати преминаване на лимита за държавния дълг на страната, съобщава Bloomberg.

В писмо до лидерите на двете партии в Конгреса тя посочва, че ще бъдат внесени инвестиционни промени и в трети правителствен пенсионен фонд, след като миналата седмица подобни мерки бяха взети за два други пенсионни фонда.

Решението на ведомството бе очаквано, след като Йелън предупреди за подобна развръзка в предходното си писмо от 13 януари.

Засега няма нова информация за това колко дълго новите мерки ще се прилагат, за да се избегне недостигът на средства. По-рано този месец тя заяви, че е „малко вероятно парите и извънредните мерки да се изчерпат преди началото на юни“.

Това далеч не е първият път, в който министерството на финансите прибягва до подобни действия. От 1985 г. то използва такива мерки поне дузина пъти.

Правителството на САЩ никога не е изпадало в неплатежоспособност по дълга си, припомня CNBC, цитирана от БТА, но допустимият таван на задълженията бе повишаван 22 пъти от 1997 г. до 2022 година, според данни на Службата за бюджетна отговорност. Администрацията на Байдън ще приоритизира преговорите за нов лимит след изтичане на крайния данъчен срок в средата на април, според високопоставен представител на Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още