IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика изненада с по-силен ръст от очакваното в края на 2022 г.

Частното потребление обаче разочарова с увеличението си, докато ценовият натиск е продължил да отслабва

17:00 | 26.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската икономика записа добър растеж през четвъртото тримесечие на миналата година, въпреки че признаците на забавяне в търсенето се натрупват насред най-агресивния цикъл на покачване на лихвите от десетилетия, който заплашва възходящото движение, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е покачил с 2,9% на годишна база през миналото тримесечие, след като предходното нарасна с 3,2 на сто, съобщи американското министерство на труда в четвъртък. Частното потребление, най-голямата част от икономиката на страната, се е увеличило с 2,1 на сто, което е по-бавен темп от прогнозите.

Медианните прогнози сред икономистите, анкетирани от медията, бяха за повишение от 2,6% на БВП и от 2,9% на потреблението. Около половината от ръста на БВП отразява увеличението в инвентара, докато правителствените разходи са нараснали с най-бързия темп от началото на 2021 г. насам.

БВП на САЩ записа добър ръст през последното тримесечие на миналата година. Източник: Bloomberg L.P. БВП на САЩ записа добър ръст през последното тримесечие на миналата година. Източник: Bloomberg L.P.

Официалната статистика обаче подчертава и натиска върху потребителите, чиито заплати не успяват да догонят инфлацията, мотивираща ги да използват спестяванията, натрупани по време на пандемията.

Ключов измерител на потреблението - извън компонентите на търговията и инвентара -  записа повишение от 0,8% на годишна база в периода октомври-декември след 1,5% ръст предходните три месеца.

Отделен доклад показа, че първоначално подадените заявления за помощи за безработни в САЩ са се свили до 186 хил. броя миналата седмица, или най-ниското ниво от април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още