IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Паричната политика на САЩ трябва да остане затегната през 2023 г.

Перспективите за меко приземяване на икономиката се подобриха значително, смята централният банкер на Сейнт Луис

19:29 | 18.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвените проценти в САЩ почти се намират на територия, която можем да наречем ограничаваща растежа, но все още не сме я стигнали. Паричната политика трябва да остане затегната през 2023 г. Това посочва управителят на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард в интервю за Wall Street Journal, цитиран от Bloomberg.

Централните банкери искат да гарантират, че инфлацията ще намалее стабилно до целта от 2% и "не искаме да има колебания по този въпрос".

"Паричната политика трябва да остане затегната през 2023 г.", докато дезинфлационният процес се разгръща, добави Булард, като прогнозира диапазон на федералната лихва между 5,25-5,5% до края на тази година.

Миналия месец ведомството увеличи лихвата с половин процентен пункт до диапазон от 4,25-4,5%, забавяйки темпа на затягане след четири поредни хода от по 75 базисни пункта (б.п.). Булард е бил един от петимата от общо 19 централни банкери, които предвиждат този диапазон на показателя. Други двама прогнозират 5,5-5,75%, докато медианните прогнози са за 5-5,25%.

На въпрос дали би подкрепил още едно увеличение от половин процентен пункт на следващото заседание на Фед в края на януари, Булард посочва: "Да, защо да не достигнем нивото, което трябва да достигнем, на което мислим, че федералната лихва трябва да е при текущата ситуация?".

Скорошните данни обаче чертаят неясна картина за американската икономика. Продажбите на дребно в САЩ през декември записаха най-големия си спад от година, което предполага, че потребителите губят част от своята устойчивост. От друга страна, свободните работни места в САЩ са нараснали с 223 хил. миналия месец, докато безработицата е намаляла до 3,5 на сто.

"Перспективите за меко приземяване се подобриха значително. Рискът за мекото приземяване е липсата на съдействие от данните за инфлацията, които може да отидат в другата посока (тоест да покажат покачване - бел. ред.)."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
antani
преди 1 година
Най-големия ястреб във ФЕД! Жалко, че няма право на глас през тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още