IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ записа най-голямото си месечно понижение от април 2020 г.

Данните показват на централните банкери, че се движат в правилната посока

16:48 | 12.01.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в САЩ приключи 2022 г., записвайки най-голямото си месечно понижение от началото на пандемията насам през декември, съобщи министерството на труда на САЩ в дългоочакван доклад в четвъртък, цитиран от CNBC.

Индексът на потребителските цени се е понижил с 0,1% на месечна база в съответствие с очакванията на Dow Jones. Това е най-голямото понижение от април 2020 г. На годишна база показателят се е покачил с 6,5 на сто, оставяйки над три пъти над целевото равнище на Федералния резерв за 2%. Въпреки това годишното увеличение е най-малкото от октомври 2021 г.

Базовата инфлация в САЩ, изключваща цените на храни и енергия, се е ускорила до 0,3% спрямо ноември 2022 г., отново в съответствие с прогнозите, докато на годишна база е достигнала 5,7%, като и тук не е разочаровала икономистите.

Основен двигател на движението е било рязкото поевтиняване на бензина, като на месечна база цената на горивото е намаляла с 9,4%, след като през ноември тя спадна с 2%. Същевременно храните са поскъпнали с 0,3%, също забавяйки ръста си спрям отчетените 0,5% повишение през ноември.

„Инфлацията бързо става по-умерена. Очевидно все още е болезнено висока, но бързо се движи в правилната посока“, коментира Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics. „Не виждам нищо друго освен добри новини в доклада, като се изключи водещата цифра – 6,5% е твърде високо“.

Индексът на потребителските цени е показателят, който се следи най-внимателно от централните банкери и пазарите. Миналата година регулаторът покачи лихвите седем пъти, като през декември медианните му прогнози показаха възможен връх на лихвата от 5,1% - спрямо сегашния диапазон 4,25-4,5% - като не се очакват понижения преди 2024 г.

Статистиката е силен сигнал за ведомството на Джером Пауъл, че банкерите също се движат в правилната посока и че лихвените увеличения дават своя очакван резултат. Следващото заседание на банката предстои да се състои в началото на февруари, като прогнозите са за второ поредно лихвено увеличение от половин процентен пункт или за такова от 25 базисни пункта.

Отделен доклад показа в четвъртък, че броят на първоначално подадените молби за помощи за безработни в САЩ е достигнал 205 хил. броя в седмицата до 7 януари, като това е спад от 1000 броя спрямо предходната седмица, чиито данни бяха ревизирани възходящо с 2 хил. броя до общо 206 хил. заявления.

Броят на продължаващите молби, включващ лицата, които вече получават такива помощи, е бил 1,7 млн. в седмицата до 24 декември 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 1 година
До: zelka007Всъщност чета и гледам само сайтове на САЩисаните. ;-) Нали еврокомунетата наложиха цензура на Рашистан. Та те се кахърят как го закъсват... Ама СПОКО! България е ОСТРОВ НА СИГУРНОСТТА! Така каза един чичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: andy... Рептилите си ги отнесоха на Мелмак ... :))) ... По риа.ру кво казаха ?! Глад , мрак , рецесия , мизерия , просяци ... Пък то даже не можа да започне нещо като рецесия . Трафик по улиците , магазините пълни ще се пръснат фабриките си бачкат ... Криза ти казвам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 1 година
А къде дянахте трилионите напечатани $, с които помпате инфлацията?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още