IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на цените в САЩ ще се забави тази година, показа Бежовата книга на Фед

Много фирми се колебаят да освобождават служители, става ясно от доклада на ведомството

21:42 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на цените в САЩ се очаква да се забави през годината, става ясно от доклада на Федералния резерв на САЩ за икономическите условия, познат като т. нар. "Бежова книга", съобщава Bloomberg.

Докладът се публикува осем пъти годишно преди заседанията на Комисията по открити пазари към Фед, която определя паричната политика на банката. Той е на база събрана информация от 12-те регионални клона на банката. Текущия доклад включва данни до 9 януари, агрегирани от Фед в Кливлънд.

"Продажните цени са нараснали със скромен или умерен темп в повечето региони, въпреки че много  казаха, че темпът на растеж се е забавил спрямо скорошните отчетни периоди", посочват от банката, две седмици преди заседанието си в края на месеца. "Като цяло, анкетираните сред регионите казват, че очакват бъдещият растеж на цените да се забави допълнително в предстоящата година".

Централните банкери обмислят и допълнително забавяне в темпа на парично затягане.

Миналия месец ведомството увеличи лихвата с половин процентен пункт до диапазон от 4,25-4,5%, забавяйки темпа на затягане след четири поредни хода от по 75 базисни пункта (б.п.). Медианните прогнози са за връх на лихвата от 5-5,25% през 2023 г., която ще остане на това ниво до 2024 г.

Според данните заетостта е продължила да нараства с от слаб до умерен темп в повечето региони. "Много фирми се колебаят да освобождават служители, дори търсенето за техните стоки и услуги да се е забавило, и планират да намалят работната си ръка чрез изтощаване, ако е необходимо", става ясно от доклада. "На фона на устойчиво затегнатите пазари на труда, натискът върху заплатите остана силен срред регионите, въпреки че пет от банките отчитат известно намаляване на този натиск".

Скорошните данни очертаха неясна картина за американската икономика. Продажбите на дребно в САЩ през декември записаха най-големия си спад от година, което предполага, че потребителите губят част от своята устойчивост. От друга страна, свободните работни места в САЩ са нараснали с 223 хил. миналия месец, докато безработицата е намаляла до 3,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още