IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Уилямс от Фед: Прогнозите за пика при лихвите остават разумни

По-нататъшното увеличение с четвърт процентен пункт е мярка в правилната посока, изтъква управителят на Фед в Ню Йорк

22:11 | 08.02.23 г.
Управителят на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс. Снимка: Bloomberg L.P.

Декемврийските прогнози на централната банка на САЩ остават добра насока за това накъде се движат лихвените проценти тези година на фона на силния доклад за пазара на труда през януари, изтъква управителят на Федералния резерв в Ню Йорк Джон Уилямс, цитиран от Bloomberg.

„Моето мнение е, че все още е налице едно много разумно виждане за това какво ще трябва да направим тази година, за да балансираме търсенето и предлагането и да забавим инфлацията“, посочва Уилямс по време на модерирана дискусия с Wall Street Journal в Ню Йорк.

Служителите на Фед представиха медианна прогноза от 5,1% за лихвите по федералните фондове (целевия лихвен процент, по който банките отпускат краткосрочни заеми, коригиран спрямо инфлацията) до края на 2023 г., а Уилямс отбеляза, че повечето от тях прогнозират лихви в диапазона между 5 и 5,25%.

„Това все още е разумно виждане“, добавя той.

Фед повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта миналата седмица, довеждайки целта на неговия референтен процент до диапазон от 4,5% до 4,75%. Ходът очерта забавяне в темпа на повишение спрямо предходните няколко заседания на централната банка, включително увеличението от 50 базисни пункта през декември.

Уилямс каза, че по-нататъшното увеличение от четвърт процентен пункт „изглежда като правилния размер“. Но според него скоростта на тези действия ще зависи от икономическите данни.

„Все още има работа, която трябва да свършим“, изтъква Уилямс.

Миналия октомври той предупреди, че пазарът на труда в САЩ остава затегнат, като намирането на служители продължава да бъде предизвикателство за работодателите. "В сегашната среда запълването на работни места може да е предизвикателство", изтъкна той. "Много хора се затрудняват да наемат служители, особено на най-ниските нива в секторите строителство, социални грижи и производство", допълни банкерът, като посочи, че "разликата между търсените умения на работниците и предлаганите е голяма пречка".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още