IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да покачи лихвата си до над 5% тази година

Централната банка на САЩ ще има нужда от поне още две лихвени повишения, за да забави инфлацията и да охлади пазара на труда

20:50 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ вероятно ще има нужда от поне още две лихвени повишения, с които федералната лихва да достигне над 5%, за да охлади неочаквано силния пазар на труда, считан за двигател на инфлацията в страната, пише Ройтерс.

По-рано в петък стана ясно, че броят на новонаетите служители в САЩ е нараснал, а процентът на безработицата е спаднал до 53-годишно дъно. В сряда финансовата институция намали размера на лихвените повишения за втори пореден път до четвърт процентен пункт, с което федералната лихва достигна диапазон 4,5-4,75%. Тогава управителят Джером Пауъл каза, че пазарът на труда все още е затегнат и че очаква последващите лихвени повишения да направят паричната политика "достатъчно ограничаваща растежа", с което да се постигне по-балансиран пазар на труда и да се забави високата инфлация.

Пазарите на фючърси по лихвите, които досега бяха скептично настроени към тези виждания, сега отразяват такива очаквания, като се вижда и по-голям шанс Фед да продължи да покачва лихвата си, докато тя достигне диапазон 5-5,25% до юни, ако не и до май.

"Това са типът данни, които искате да видите, когато излизате от рецесия, за да сигнализират силата на икономиката, не, когато фючърсните пазари гледат как Фед приключва своя цикъл на парично затягане", каза Куинси Кросби, главен световен стратег в LPL Financial.

Трейдърите обаче все още очакват Фед да понижи лихвите по-късно тази година, въпреки че Пауъл изрично каза, че не очаква инфлацията да позволи такива ходове. Предпочитаният измерител на инфлационните трендове в САЩ на Фед - ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) - все още е на ниво от 5%, или над двойно над целта за 2%.

Официалната статистика в петък показа и по-бавен растеж на средното почасово заплащане от 4,4% през януари след 4,8% през декември. "Въпреки че Фед приветства всякакви признаци на забавяне на натиска от заплатите, темпът на растеж на средното почасово заплащане все още е твърде силен, за да спомогне за намаляването на инфлацията", коментира и Раян Суйт от Oxford Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още