IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на пицата в България отчита един от най-резките ръстове в ЕС през 2022 г.

През декември на годишна база традиционната италианска храна е повишила цената си с 16% в страните от общността

22:08 | 08.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повишението на цените на енергийните продукти и опасенията за хранителна криза доведоха за значително ускоряване на инфлацията в целия ЕС през 2022 година. В навечерието на Деня на пицата, отбелязващ се на 9 февруари в САЩ, Евростат направи проучване как се движат цените на пицата и подобните на нея продукти (киш) в различните държави в общността.

Оказва се, че през декември 2022 година най-известната италианска храна е поскъпнала с почит 16% на годишна база в страните от ЕС. За сравнение през декември 2021 година ръстът в цената на пицата е бил едва 2% на годишна база.

 Най-съществено е това увеличение в Унгария (46%), следвана от Литва (39%) и България (37%).

Поскъпването не отминава и италианците, макар и то да е сред най-ограничените в целия ЕС. По даните на Евростат най-малък е скокът в цената на пицата в Люксембург (7%), Италия (10%) и Франция (13%). Графика: Евростат Графика: Евростат

Една от най-известните пици по света е "Маргарита". Легендата разказва, че името ù дава италианската кралица Маргарита, която заедно със своя съпруг крал Умберто І посещава Неапол през 1861 година. Дотогава тя е била просто "пица с моцарела", но се превръща в любимата храна на кралицата и получава и кралското си име. Неслучайно Денят на пицата се отбелязва именно в САЩ - мигранти от Неапол правят истински фурор пристигайки отвъд Океана след края на Втората световна война, носейки своите традиционни храни в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още