IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Brexit струва на всяко британско домакинство по 1000 паунда

В момента щетите от излизането от ЕС за британската икономика достигат 1,3% от нейния БВП

14:42 | 13.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вълната от бизнес инвестиции във Великобритания е била спряна заради Brexit, който е нанесъл удар на икономиката на страната на стойност 1000 паунда на домакинство, изтъква служител на Английската централна банка (АЦБ), цитиран от Bloomberg.

Обединеното кралство „пострада много повече“ заради проблемите с производителността, след като излизането от Европейския съюз (ЕС) причини рязък спад в темпа на бизнес инвестициите, посочва Джонатан Хаскел, външен член на Комисията по паричната политика към АЦБ.

Неговите коментари представляват поредното предупреждение на служител от АЦБ относно негативното икономическо въздействие на Brexit на фона на опасенията, че Великобритания се насочва към продължителен икономически спад.

Бизнес инвестициите в страната, притискани от несигурността и по-слабите търговски връзки с ЕС, изостават по темп от предишните резултати и от други страни след Brexit.

Според Хаскел „наказанието за производителността“ от Brexit в момента достига 1,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната - около 29 млрд. паунда общо, или по 1000 паунда на домакинство. До края на прогнозния период на АЦБ тази сума ще нарасне до 2,8% от БВП.

„Ако погледнете периода до 2016 г. - вярно е, че имахме по-голямо забавяне на производителността до 2016 г., но имахме много инвестиции“, изтъква той. „Имахме голям бум между 2012 и 2016 г.“, добавя Хаскел.

След това инвестициите достигнаха „плато“ и паднаха до дъно сред страните от Г-7, изтъква още банкерът.

Наскоро АЦБ обяви, че Brexit е част от мощна комбинация от фактори, намаляващи потенциалния растеж на икономиката на Обединеното кралство. В своя февруарски доклад за паричната политика регулаторът предупреди, че бизнес инвестициите са „силно потиснати“ и че търговският удар от Brexit се е случил дори по-рано от първоначалните очаквания.

„Страдаме много повече“, подчертава Хаскел.

Бизнес инвестициите във Великобритания изостават с 8% спрямо данните преди три години. Източник: Bloomberg Бизнес инвестициите във Великобритания изостават с 8% спрямо данните преди три години. Източник: Bloomberg

През ноември той заяви, че АЦБ вероятно няма да разхлаби подхода си в битката с инфлацията. Паричната политика трябва да запази твърдата си позиция срещу покачващите се цени, заяви категорично Хаскел по време на реч пред Израелската централна банка. Той посочи, че може паричната политика да е по-затегната за по-дълго време, удължавайки очакваната рецесия освен ако не се предприемат силни мерки, за да се върне инфлацията до целта от 2%.

"Иска ми се да избегнем този сценарий. Следователно, точно сега, смятам, че е важно паричната политика твърдо да устои срещу риска от устойчив инфлационен натиск", каза още Хаскел.

Последните данни за икономиката на Великобритания показаха, че страната е успяла да избегне рецесия през 2022 г. с възможно най-малка разлика. Британският БВП е останал без промяна през четвъртото тримесечие след ревизиран спад от 0,2% през предишните три месеца, показват данни на Националната статистическа служба от 10 февруари. Въпреки това през декември икономиката се свива с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още