IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ намаляват, производствените цени растат

Данните са поредното потвърждение за устойчивостта на икономиката въпреки затягането на паричната политика

17:55 | 16.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Броят на американците, които са подали ново заявление за помощи при безработица, неочаквано е намалял миналата седмица. Това е още едно доказателство за устойчивостта на икономиката въпреки по-затегнатата парична политика, предава Ройтерс.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са намалели с 1000 до сезонно изгладен темп от 194 хил. за седмицата до 11 февруари, съобщи министерството на труда в четвъртък. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха 200 хил. заявления за последната седмица.

Заявленията остават малко въпреки големите съкращения в технологичния сектор и в други индустрии, които са силно чувствителни към лихвите. Някои от съкратените служители вероятно са намерили нова работа или са отложили подаването на молба за обезщетение заради дължимата компенсация на служителите при прекратяване на трудов договор.

Компаниите като цяло не са склонни да уволняват служители след изпитаните затруднения с набирането на нови хора по време на пандемията. Националната федерация на независимите бизнеси съобщи тази седмица, че делът на малките бизнеси, които обявяват откриването на нови работни места, е нараснал през януари. Това според федерацията показва, че „собствениците все още виждат възможности за разширяване на бизнеса им“.

Данните за заявленията показват още, че броят на хората, които получават помощи след първата седмица, е нараснал с 16 хил. души до 1,696 млн. през седмицата до 4 февруари.

Устойчивостта на трудовия пазар, белязан от най-ниската безработица от над 53 години, е един от факторите, които карат финансовите пазари да очакват, че Федералният резерв може да продължи а вдига лихвите през лятото.

Продажбите на дребно са нараснали най-много от почти две години насам през януари, а процесът по забавяне на инфлацията се натъкна на спънка миналия месец, показаха публикувани тази седмица данни.

Американската централна банка повиши лихвата си с 450 базисни пункта от март м. г. насам от нула до диапазона 4,50-4,75%.

Ново повишаване на лихвите с 25 базисни пункта се очаква през март и май. Финансовите пазари предвиждат и още едно през юни.

Отделни данни на министерството на труда, публикувани в четвъртък, показаха забавяне на ръста на производствените цени през януари. Индексът на производствените цени за крайно търсене е нараснал с 0,7% миналия месец, след като намаля с 0,2% през декември.

В 12-те месеца до януари индексът е нараснал с 6%, след като регистрира ръст от 6,5% през декември. Икономисти прогнозираха покачване с 0,4% на месечна база и 5,4% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още