IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната расте по-силно от очакваното през февруари

Секторът на услугите е основен двигател на увеличението, докато фабричната активност продължава да буксува

12:25 | 21.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Възстановяването на бизнес активността в еврозоната набира скорост този месец. Ръстът на показателя е по-силен от очакваното, показват данни на S&P Global, което означава, че зоната с единна европейска валута може и да успее да избегне рецесията.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, който се счита за добър показател за цялостното икономическо здраве, се увеличава до 52,3 пункта през февруари от 50,3 пункта през януари, съобщава Ройтерс.

Индексът твърдо стои над границата от 50 пункта, която определя растежа и свиването. Прогнозата на икономисти, анкетирани от Ройтерс, беше за по-слабо покачване на индекса до 50,6 пункта.

„Бизнес активността в еврозоната нараства много по-бързо от очакваното през февруари, като растежът достига деветмесечен връх благодарение на възраждащата се активност в сектора на услугите“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global. „PMI индексът за февруари като цяло съответства на ръст на БВП с тримесечен темп от малко под 0,3%“, допълва Уилямсън.

Търсенето се увеличава за първи път от средата на 2022 г. и фирмите отново започват да назначават персонал – съответният подиндекс расте до 50,6 пункта през февруари от 48,9 пункта през януари.

Активността в доминиращата индустрия на услугите в еврозоната нараства с най-бърз темп от юни 2022 г. – съответният PMI нараства до 53 пункта от 50,8 пункта. Средната оценка на икономисти от Ройтерс беше за ръст на индекса до 51 пункта.

След като страховете от рецесията изчезнаха, оптимизмът за предстоящата година се проявява по-силно през февруари. Индексът на бизнес очакванията се повишава до деветмесечен връх от 61,5 пункта от 61,2 пункта през януари.

Фабричната активност обаче намалява с малко по-рязък темп този месец. Производственият PMI се понижава до 48,5 пункта от 48,8 пункта, докато анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха ръст до 49,3 пункта.

Разходите за суровини почти не са се повишили обаче през февруари и фабриките са направили най-бавните увеличения на продажните си цени от почти две години. Индексът на производствените цени пада през февруари до 58,3 пункта от 61,6 пункта.

„Свързаните с пандемията забавяния на доставките, които се наблюдаваха през последните две години, отстъпват място на по-бързи срокове за доставка, което на свой ред означава, че ценообразуването се измества от доставчиците към мениджърите за покупки на фабриките. Това забавя инфлацията при индустриалните цени“, казва Уилямсън.

Признаците за отслабване на ценовия натиск вероятно ще бъдат приветствани от Европейската централна банка (ЕЦБ), която повишава по-агресивно разходите по заемите в опит да овладее инфлацията. Според проучване на Ройтерс, осъществено миналата седмица, ЕЦБ ще повиши лихвения процент по депозитите поне още два пъти и към края на следващото тримесечие той ще достигне 3,25%.

На ниво държави изнес активността в Германия се връща към растеж за първи път от осем месеца през февруари заради облекчаването на проблемите с предлагането и подобреното базово търсене. PMI индексът на S&P Global се повишава до 51,1 пункта през февруари от 49,9 пункта през януари. Анализаторите очакваха ръст до 50,4 пункта.

Индексът проследява секторите на услугите и производството, които заедно представляват повече от две трети от най-голямата икономика в Европа. Секторът на услугите отбелязва ръст за втори пореден месец, като съответният подиндекс се повишава до 51,3 пункта през февруари от 50,7 през януари. Анализаторите очакваха ръст на подиндекса до 51 пункта.

Производството, от друга страна, отчита спад за трети пореден месец, като подиндексът се понижава до 46,5 пункта през февруари от 47,3 пункта през януари. Прогнозата на икономистите беше за ръст до 48 пункта и тя не се оправдава.

Във Франция – втората по големина икономика в ЕС, икономическата активност нараства през февруари за първи път от октомври, подпомогната от лекото отслабване на инфлационния натиск и силата на пазара на труда. PMI индексът за доминиращия сектор на услугите във Франция нараства до 52,8 пункта през февруари спрямо 49,4 пункта през януари. Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозираха ръст на индекса до 49,9 пункта.

PMI индексът за производствения сектор във Франция обаче също се свива – съответният индекс спада до 47,9 пункта през феруари от 50,5 през януари, което е под прогнозите за малък ръст до 50,8 пункта.

Общият PMI индекс, който включва сектора на услугите и производството, се повишава до 51,6 пункта през февруари от 49,1 през януари, което е седеммесечен връх.

Данните на S&P Global показват умерено нарастване на заетостта и отслабване на инфлацията във Франция. Официални данни от миналата седмица сочат, че безработицата във Франция се е понижила до почти 15-годишно дъно през последните три месеца на 2022 г. Френският министър на финансите Брюно льо Мер постоянно заявява, че очаква инфлацията да се забави от средата на тази година нататък.

Борсите в Европа междувременно реагираха негативно на данните за производствената активност и акциите поевтиняват. В Германия DAX губи 0,9%, както и CAC40 във Франция, а FTSE100 във Великобритания пада с 0,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още