IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата африканска икономика расте по-бързо от очакваното 

За трите месеца до декември Нигерия отчита ръст на БВП с 3,52% на годишна база спрямо очаквания за 2,5%

07:31 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Нигерия нарасна по-бързо от очакваното през четвъртото тримесечие благодарение на растежа в непетролния сектор. Най-голямата африканска икономика отчете ръст от 3,52% на годишна база през трите месеца до декември в сравнение с 2,25% през третото тримесечие, се казва в доклад на Националното статистическо бюро. Средната оценка на четирима икономисти в проучване на Bloomberg беше за ръст от 2,5%.

Данните, които са рядко срещан светъл лъч на фона на високата инфлация и широко разпространената безработица, са публикувани дни преди нигерийците да гласуват на оспорвани президентски избори, докато в цялата страна се наблюдава недостиг на бензин и пари в брой. Всички водещи кандидати обещаха "да поправят икономиката", която е във финансова криза.

Разширяването на БВП през периода се дължи основно на сектора на услугите, който нараства с 5,69% и допринася за повече от половината от брутното икономическо производство, съобщи статистическата агенция, като добави, че наводненията са забавили растежа в селското стопанство до 2,05% в сравнение с 3,6% през предходното трето тримесечие. 

Несвързаната с петрола икономика се е разширила с 4,4% през тримесечието спрямо предходната година главно благодарение на ръста в телекомуникациите, търговията и селското стопанство, докато петролният сектор се е свил с 13,4%, тъй като производството е спаднало до средно 1,34 млн. барела дневно в сравнение с 1,5 млн. барела дневно година по-рано.

Нигерия се опитва да увеличи производството си, за да достигне пълната си квота в ОПЕК+, но се сблъсква с непрекъснати прекъсвания на доставките. Въпреки че се наблюдава подобрение в добива на някои сортове суров петрол, това няма да е достатъчно, за да може страната да достигне целевото си ниво за ОПЕК+ през тази година или 2024 г., заявиха от Facts Global Energy в изследователска бележка в сряда. 

През миналия месец Централната банка на Нигерия изненадващо повиши основния си лихвен процент със 100 базисни пункта - най-високото ниво от 17 години насам, позовавайки се на продължаващата инфлация, която през януари нарасна до 21,8% - най-високото ниво от 2005 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още