IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Мекото кацане е един от възможните варианти за американската икономика

Финансовият министър на САЩ заяви, че прекратяването на конфликта от Русия е „най-важното нещо“ за световната икономика

12:10 | 24.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че е възможно американската икономика да претърпи меко кацане благодарение на силния си пазар на труда и липсата на проблеми в баланса като онези преди световната финансова криза, съобщава Bloomberg.

Коментарите ѝ, направени в петък пред репортери на брифинг в кулоарите на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на Г-20 в Бенгалуру, Индия, повтарят по-положителната ѝ нагласа за глобалните икономически перспективи, очертани ден по-рано.

„Очаквам меко кацане като възможен резултат и този, който се надявам, че ще успеем да постигнем“, каза Йелън. „Икономиката фундаментално е в добра форма, а инфлацията се забавя, ако я измервате на 12-месечна база“.

Тя предупреди, че трудовите пазари остават затегнати, а базисната инфлация, която изключва храните и енергията, се запазва по-висока от целта от 2%, добавяйки, че „все още има какво да се направи, за да се свали“.

Показатели, публикувани наскоро, показват силен старт на икономиката през 2023 г., при която ръстът на заетостта, продажбите на дребно и активността в сектора на услугите се ускоряват през януари. Месечният темп на увеличение на потребителските цени също се вдига.

В същото време икономическият растеж в САЩ през четвъртото тримесечие е бил по-слаб от първоначалните очаквания, показаха данни на министерство на търговията, отразявайки низходяща корекция на потребителските разходи, докато предпочитаният от Фед индикатор за инфлацията бе коригиран нагоре.

По повод войната в Украйна Йелън каза, че прекратяването на конфликта от Русия е „най-важното нещо“ за световната икономика, докато в същото време обвини представители на Москва, присъстващи на срещата, че са съучастници в зверствата, извършващи се в Украйна.

На среща при закрити врата Йелън повтори призивите към колегите си да удвоят усилията за ограничаване на способността на Русия да води война.

„Най-опустошителните последици от тази война са в Украйна, но използването на храните и енергията като оръжие от Путин навреди на развиващите се страни и създаде световни икономически препятствия, които засегнаха всяка държава, представена в тази зала“, каза Йелън според изявление, подготвено за разпространение.

Тя отправи коментарите си по повод първата годишнина от началото на инвазията, докато в същото време засили призивите си за увеличаване на финансовата подкрепа за разкъсваната от войната Украйна.

САЩ са предоставили над 46 млрд. долара за сигурността, икономиката и хуманитарната помощ на Украйна и се очаква да предоставят около 10 млрд. долара допълнителна икономическа подкрепа през следващите месеци. Финансовата помощ, използвана в подкрепа на критично важни обществени услуги и поддържане на функционирането на правителството, е един от няколкото начина, по които САЩ и съюзниците им помагат на Украйна.

Йелън призова още МВФ да премине бързо към напълно финансирана програма за Украйна. В петък тя предупреди руски официални лица, присъстващи на срещите на Г-20, че са „съучастници в зверствата на Путин“.

„Те носят отговорност за животите и средствата за препитание, които са отнети в Украйна, и за щетите, причинени в световен мащаб“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Глупости на търкалета. Не може конфликт между държави чието БВП общо е 2-3% от сетовната икономика да е пречка за нейното възстановяване. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още