IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на работна ръка заплашва строителните мегапланове на Байдън

Нужни са половин милион повече работниците в строителството, докато се наливат публични пари в инфраструктура и чиста енергия

10:22 | 20.02.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Brandon Bell/Getty Images
Снимка: Brandon Bell/Getty Images

Недостиг на работници в строителството поставя в риск амбициозния план на администрацията на американския президент Джо Байдън да захрани исторически строителен бум в САЩ, съобщава Financial Times, базирайки се на изказвания на мениджъри от индустрията.

На строителния сектор може да не му достигнат половин милион работници тази година, посочва индустриалната група Associated Builders and Contractors, което увеличава разходите за проекти и отлага кампания за строителство, която според мениджърите е сравнима с тази след Втората световна война.

„Би било трудно да се посочи период, през който пазарът на труда в строителството е бил по-затегнат от сега“, казва Анирбан Басу, главен икономист в ABC. “Търсенето на строителни работници е изключително високо...“.

Президентът Байдън подписа разходи за над 1,5 трлн. долара, с които да се укрепи инфраструктурата на страната и да се настигне Китай в производството. Но след десетилетия на извеждане на производството извън страната и обезсърчаване на американците от занаяти строителните компании предупреждават, че индустриалните политики на страната и трудовият пазар са напът да се сблъскат.

Би било трудно да се посочи период, през който пазарът на труда в строителството е бил по-затегнат от сега.
Анирбан Басу
главен икономист в Associated Builders and Contractors

На САЩ ще са им нужни допълнителни 546 хил. работници към нормалния темп на наемане тази година, за да се отговори на търсенето на работна ръка, сочат оценки на АВС. Свободните позиции в строителството са били средно 391 хиляди през 2022 г., което е със 17% повече спрямо предишната година, показват данни на Националната статистическа служба (BLS).

„Влагаме милиони и милиони долари в инфраструктура, без да имаме кой да я изгради“, коментира Ед Брейди, главен изпълнителен директор на Home Builders Institute, неправителствена организация, която насърчава обучението в сектора. „Проект, готов за лопатата, без някой, който да работи с тази лопата, е безполезен“.

Федералните стимули включват 1,2 трлн. долара в инфраструктурни разходи, 369 млрд. долара от Закона за намаляване на инфлацията, насочени към проекти за чиста енергия, и 39 млрд. долара от Закона за чиповете и науката за производство на полупроводници.

Безработицата в строителството бе на ниво от 4,6% през 2022 г. - на второ място при най-ниските равнища в историята, посочва BLS. Заплащането на час е било средно 36 долара през януари, което е над средното за частния сектор от 33 долара и типичните начални заплати за завършилите колеж.

Въпреки растящото заплащане 80% от строителните компании казват, че изпитват трудности да наемат нови хора, показа проучване на Associated General Contractors of America от миналия месец.

В Кълъмбъс, щата Охайо, Intel се ангажира с 20 млрд. долара за изграждането на два завода за полупроводници, а Honda строи завода за батерии за 4,4 млрд. долара заедно с LG Energy Solution. Проектите се нуждаят от почти 10 хил. строителни работници.

80%
от строителните компании признават, че изпитват трудности да наемат нови хора.

„Целият щат Охайо няма толкова много строителни работници, за да изпълни [тези проекти] сам“, казва Катрин Хънт Раян, президент по производството и технологиите в Bechtel, една от компаниите зад строежа на фабриките на Intel.

Bechtel казва, че ще привлече някои от 7000-те служители, от които се нуждае, от останалата част от страната и води разговори с хотели за временно настаняване. Работник от среден ранг на обекта може да изкарва по 40 долара на час.

Байдън постави правата на работниците на централно място в програмата си за индустрията и многократно говори за „добре платени синдикални работни места“. Някои данъчни кредити в Закона за намаляване на инфлацията и Закона за чиповете изискват от компаниите да отговарят на преобладаващите изисквания за заплати и чиракуване.

Мениджърите в строителството обаче казват, че критериите представляват още едно препятствие, тъй като допълнително стесняват наличните работници. В строителството през 2021 г. има почти 200 хил. регистрирани чираци в строителството, посочва Министерството на труда.

„Администрацията ефективно връзва едната ръка зад гърба ни заради регулаторните ограниченията за това кой може да участва продуктивно в тези строителни проекти“, каза Басу от ABC.

Групите по климата и труда обаче твърдят, че тези изисквания са необходими, за да се създаде устойчива работна сила и да се стимулира подкрепа за политиката за климата.

Министерството на труда казва, че „спешно“ се опитва да отговори на търсенето за работници, добавяйки, че администрацията е инвестирала над 330 млн. долара в програми за чиракуване.

За да отговорят на търсенето на работна ръка, мениджърите в строителството настояват за имиграционна реформа – въпрос, който е малко вероятно да получи популярност в разделения Вашингтон.

Предложените реформи включват създаването на програма за временни гостуващи работници или опростяване и разширяване на ограниченията за визи H-2B (визи за временни работници в сектори извън земеделието, в момента САЩ допускат до 66 хил. души годишно с подобни визи – бел. ред.). Над 400 хил. души са подали молби за виза, но чакат интервюта, показват последните данни на Държавния департамент.

Един от проблемите според Браян Търмейл, говорител на AGC, е противоречивото отношение към работата в строителството в САЩ.

„Ние просто не искаме нашите деца да работят в строителството, но и не искаме никой извън страната да работи в строителството“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
хахахха, хората не могат да смогнат да изработят напечатаното.... баси! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още