IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон предлага на партньори от НАТО размяна на изтребители за Украйна

Великобритания възнамерява да достави модерни западни изтребители на страните от ЦИЕ, ако те предадат на Украйна самолетите си от съветски тип 

13:15 | 24.02.23 г. 25
Автор - снимка
Създател
Миг-29. Снимка: EPA/Adam Warzawa
Миг-29. Снимка: EPA/Adam Warzawa

Великобритания възнамерява да достави модерни западни изтребители на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), ако в замяна те предадат на Украйна самолетите си, проектирани в СССР. 

Въпросните държави са тези, които разполагат с изтребители Миг-29 или Су-24, например, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс пред радио Times в петък. 

„Ако те искат да дарят, ние можем да използваме нашите изтребители, за да попълним (запасите им) и да осигурим сигурност". Той заяви, че партньорите от НАТО разполагат с необходимите познания, за да управляват натовски изтребители, нещо, което Украйна все още не притежава.

Властите в Киев настояват съюзниците ѝ да ѝ доставят модерни изтребители. Досега обаче западните държави реагират скептично на подобна молба. Дебатът за доставката на изтребители все още „няма смисъл", заяви германският канцлер Олаф Шолц в четвъртък в предаването Maybrit Illner на ZDF. 

Великобритания също е колеблива, но обяви, че ще обучава украински пилоти за работа с модерни изтребители.

Малко по-късно в петък и пред Sky News Уолъс заяви, че „в краткосрочен план няма да изпратим наши собствени самолети Typhoon в Украйна“, като добави, че предоставянето на изтребител е свързано със стотици хора: инженери, пилоти, обучение. „Колкото по-сложна е платформата, толкова по-голяма е логистиката. Западът няма да вкарва войски в Украйна в тези мащаби. Идеята, че ще изпратим Typhoon, ще трябва да изпратим 200 души от RAF, а ние няма да го направим ... на този етап“. 

Уолъс обаче заяви, че ако други държави, разполагащи със самолети от съветски произход, искат да снабдяват Украйна вместо тях, Обединеното кралство би било готово да помогне за осигуряване на въздушно прикритие за тази страна, за да компенсира загубата на самолети.

Преди почти година президентът на САЩ Джо Байдън наложи вето на подобно предложение за замяна на самолети - за попълване на запасите на Полша, според което източноевропейската страна щеше да изпрати 28 съветски самолета на Украйна в замяна на произведени в САЩ F-35 от пето поколение. 

Американският лидер взе това решение по съвет на служители на Пентагона и ръководители на американското разузнаване, които се опасяваха, че планът може да въвлече Запада в пряк конфликт с Русия. Този ход разгневи украинския президент Володимир Зеленски, който обвини САЩ и Полша, че „играят пинг-понг" с живота на украинците.

Сега обаче предложението отново набира сила, след като миналата събота полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че страната му е готова да предостави своите изтребители МиГ-29 на Украйна, ако САЩ оглавят по-широка коалиция за прехвърляне на самолети в разкъсваната от война страна.

„Днес можем да говорим за прехвърляне на нашите МиГ-ове [самолети] като част от по-широка коалиция и ние сме готови за това", заяви Моравецки според репортаж на Ройтерс от Варшава. „Полша може да бъде само част от много по-голяма коалиция тук, коалиция със Съединените щати като лидер", каза той.

Киев, чиито пилоти вече разполагат с МиГ-29 и Су-24, твърди, че те не са достатъчни, за да може Украйна да постигне въздушно превъзходство над Русия, отчасти защото няма да могат да преминат в контролираната от Москва територия, без да бъдат свалени от високоспособната противовъздушна отбрана, поставена от руските войски по протежение на фронтовата линия.

България е една от страните, които все още разполагат с военни самолети от съветски тип. МиГ-29 от съветската епоха са пред приземяване в края на 2023 г., а България ще получи първия от 16-те изтребителя F-16, произведени в САЩ, едва през 2025 г. 

Едва преди няколко дни в телевизионно участие служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че „има предложение за заместващ изтребител, което ни беше представено, но няма смисъл да го коментираме, защото не е приемливо“. В същото си участие той добави, че страната ни не може да достави повече оръжия на Украйна, тъй като механизмът за заместване на съветски тип оръжие със западно вече не бил актуален, тъй като Западът щял да доставя на Киев директно модерно оръжие.

Сегашните коментари на британския му колега обаче очевидно противоречат на тази теза. 

В средата на февруари командирът на българската военновъздушна база Граф Игнатиево, бригаден генерал Николай Русев, заяви пред БТА, че поддръжката на самолетите става все по-трудна заради спирането на доставките на резервни части.

„Трябва да помислим дали е допустимо да приземим българските изтребители. След като една работеща машина е спряна, е много трудно да бъде върната в експлоатация. F-16, които страната поръча, ще пристигнат, но тези изтребители не са панацея. Когато веднъж загубиш способности, възстановяването понякога е невъзможно", каза Русев. 

Междувременно външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обяви забрана за износ на всякакво оборудване, за което се установи, че Русия е използвала на бойното поле. Забраната означава, че компаниите няма да могат да доставят на Русия редица стоки, включително части за самолети, радиооборудване и електронни компоненти. Министерството на външните работи обяви също така нови санкции срещу ръководители на няколко руски компании, включително държавната компания за ядрена енергия „Росатом", две отбранителни компании и четири банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 1 година
Някой няма ли да ми отговори, коя държава в източна Европа има Су-24?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
IZV
преди 1 година
До: khao Чети оригинала, а не няколко пъти коригираната версия в статията ... If they wish to donate, we could use our fighter jet as a backfill and provide security for them as a result ... а и цялата позиция е в бъдеще пожелателно време! Не ме разбирайте грешно - ако можеше единили два MIG за един TYPHOON аз съм за с две ръце ... ама няма такова нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: IZV YG: Ако те искат да дарят, ние можем да използваме нашите изтребители, за да попълним (запасите им) и да осигурим сигурност"... как запълваш изпразнения запас... като дадеш, нали! елементарна логика е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
IZV
преди 1 година
Преводът на британската позиция е доста ясен. "Ако искат да дарят самолети, сме готови да използваме нашите като подкрепа/запълване на празнината и да им осигурим безопасност". ТЕ използват, ТЕХНИТЕ самолети за да осигурят ТЕ безопасност за нас. КЪДЕ ЧЕТЕТЕ ЗА РАЗМЯНА И ПОДАРЪЦИ OMG?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
Achtung
преди 1 година
Като за начало в източна Европа няма Су-24
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: 0pk радвам се, че поне за някой си загрижен! ... айде сега пусни клипчета как бомбите панелки и родилни домове и си резни една за успокоение и не ме занимаваш с болната ти душа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: khao, дълбоката убеденост в правотата на твърденията си, съчетана с видими дисфункции на фината моторика, са сериозен симптом. Ставам все по-загрижен за здравословното ти състояние. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Предложението да ни докарат заместващи Eurofighter Typhoon за определен период , да кажем 2-3-4 години не звучи лошо . Това е много добър и боеспособен изтребител . Може да бъде вторият ни изтребител във втората ни ескадрила . Превъзхожда всеки рассийски , който е на въоръжение . За него също се чака доста , има доволно произведени и в експлоатация , и с голяма опашка от клиенти . Звучи добре , въпрос на математика и отбранителна необходимост ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: 0pk също така и неспособноста ти да осмислиш едно изречение... ти си тъъъп, не защото аз съм казал... а защото наистина си ***! ... и нека правим разлика между неграмотност и да уцелш съседната буква в клавиатурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: khao, мОсълта ти, че да повториш нещо над 10 пъти е железобетонен довод на неговата достоверност, много ме забавлява. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още