IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на България за подмяна на изтребителите e пред провал

Страната ни е получила само една оферта за заместващ самолет, при това - финансово неизгодна

17:56 | 21.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Крайният срок от 15 февруари, в който България трябваше да получи оферти за доставка на заместващи изтребители до пристигането на самолетите F-16, които трябва да придобие, изтече с получаването на само една оферта и тя се оказва неприемлива, заяви в интервю за bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

МиГ-29 от съветската епоха са пред приземяване в края на 2023 г., а България ще получи първия от 16-те изтребителя F-16, произведени в САЩ, едва през 2025 г.

Министерството на отбраната на България се е обърнало към САЩ и Израел за F-16 втора ръка, към Франция за Mirage 2000-9 и към Швеция за Gripens. 

„Има предложение за заместващ изтребител, което ни беше представено, но няма смисъл да го коментираме, защото не е приемливо“, каза Стоянов. 

Служебното правителство на България излезе с идеята за изплащане на заместващите изтребители в продължение на 10 до 15 години, като очакваше да плаща около 100 до 120 млн. лева годишно - сума, която Министерството на отбраната заяви, че може да си позволи.

През октомври 2022 г. стана ясно, че през август Министерството на отбраната на България е изпратило до Полша запитване за закупуване или основен ремонт на шест двигателя за изтребители МиГ-29. 

Изглежда, че в резултат на това България може да получи не повече от два двигателя за МиГ-29 от Полша, която поставя акцент върху подпомагането на Украйна в защитата ѝ срещу Русия. 

В средата на февруари командирът на българската военновъздушна база Граф Игнатиево, бригаден генерал Николай Русев, заяви пред БТА, че поддръжката на самолетите става все по-трудна заради спирането на доставките на резервни части.

„Трябва да помислим дали е допустимо да приземим българските изтребители. След като една работеща машина е спряна, е много трудно да бъде върната в експлоатация. F-16, които страната поръча, ще пристигнат, но тези изтребители не са панацея. Когато веднъж загубиш способности, възстановяването понякога е невъзможно", каза Русев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
СААБ даваше срок 30 месеца до доставка и на последния самолет след подписване на договора. Шведите предложиха 10 самолета за 1.5 млрд лева. Договора за Ф-16 беше подписан лятото на 2019 и те така.... после някой друг ни крив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 16
andy
преди 1 година
Станахме НАТОвци и останахме без армия. Станахме ЕССРовци и останахме без икономика. Така действат нагло-саксите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
andy
преди 1 година
До: zelka007 Щото и тяхните са на хартия ли? ;-) Това хартиения бизнес се оказва много печеливш за белите сахиби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
друзя антивакъре-газовици ракетчици , некой сеща ли се що нема изтребители втора ръка из НАТОвските държави ... :))) ... жокер требе ли ви ?! въпреки наличието на десетки почти стотици такива ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още