IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия разчиства трудния път пред установяването на чуждестранни таланти

Два милиона работни места остават незаети в Германия, това се равнява на загубен брутен вътрешен продукт за 100 млрд. евро

10:06 | 11.03.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Костариканецът Алекс Мадригал, който е икономист по образование, получил одобрение за виза през май м. г. само за шест часа. Но това било само началото на препятствията пред установяването му в Германия въпреки хроничния недостиг на квалифицирана работна ръка в страната, пише Ройтерс.

Като всички мигранти той трябвало след това да се бори с различни препятствия – от обикалянето за откриване на банкова сметка и намирането на жилище до уговаряне на среща само за одобряване на разрешителното му за работа.

„Това е кръг без изход, при който едно нещо зависи от другото и няма никакъв логичен ред“, казва Мадригал.

„Германия иска да привлече служители, но трябва да въведе логични стъпки, които кандидатите да следват“, допълва 33-годишният мъж. След като преминал през ускорен курс по немски и се справил с цялата бюрокрация, той получил работа в подразделението в Берлин на консултантската компания в технологичната сфера InterWorks.

Германия, подобно на други индустриализирани страни в света, е изправена пред дълбок недостиг на работна ръка, особено на квалифицирани служители в сектори с бърз растеж. Това се отразява на икономиката ѝ, която може да изпадне в рецесия тази година.

Над половината от германските компании са имали затруднения да запълнят свободни работни места, показва изследване на Германската търговска и индустриална камара. Тя счита, че два милиона позиции остават незаети, това се равнява на близо 100 млрд. евро изгубен брутен вътрешен продукт.

„Много е трудно да се установиш в Германия“, коментира Наген Волфщетер, експерт по пазара на труда в асоциацията на малкия и среден бизнес BVMW, като посочва изпитващите недостиг на служители консулства и прекомерната бюрокрация.

Германското правителство е наясно със затрудненията, то се стреми да ускори издаването на визи и подготвя нов законопроект, за да помогне на чуждестранните служители да се установят в Германия. Законопроектът беше изпратен на провинциите и съответните асоциации в понеделник за коментари до 8 март.

Макар че не е единствената страна, изпитваща недостиг на служители, Германия не се възползва от езиковите и други връзки с бивши колонии. Великобритания, Испания, Франция и Португалия имат подобни връзки, които улесняват миграцията и интеграцията.

„Виждаме колко затруднения имат хората, когато пристигат. Много сме щастливи да подкрепим идващите тук хора, но сме малка компания“, казва Юстус Немцок, ръководител на Мадригал в компанията му InterWorks.

Официални данни сочат, че застаряващото население на Германия ще има недостиг от седем милиона квалифицирани служители до 2035 г. и министърът на труда Хубертус Хайл предупреди през януари, че недостигът на квалифицирана работна ръка може да се превърне в „постоянна спирачка за растежа“.

Но Германия няма дългогодишна история на имиграция и необходимостта да разчита повече на чуждестранна работна ръка ще изисква промяна в мисленето. Дори турските работници, които влязоха в страната през 60-те години на миналия век, за да помогнат за възстановяването ѝ след войната, бяха наречени „гастербайтери“ – временни „гост работници“.

Улрих Херберт, преподавател по история в университета във Фрайбург, коментира, че опитът с „гастербайтерите“ вече е първа крачка в бавен процес.

„След като стана ясно, че повечето хора ще останат тук, Германия прие, макар и едва в края на 90-те години на миналия век, че е страна на имиграция“, допълва той.

Базирана на точки

Новият закон цели да отговори на ключови препятствия за мигрантите в Германия, включително сложен процес на признаване на придобитото образование.

Според предложенията професионалният опит ще има по-голямо значение. Кандидатът ще трябва да има минимум двегодишен опит в сектора с отворена позиция и съответно образование или професионално обучение по специалността, въпреки че този сертификат не е официално признат в Германия.

Законопроектът включва също нова „карта с възможности“ с точкова система, която взема предвид квалификациите, езиковите умения, професионалния опит, връзката с Германия и възрастта.

С тази карта, получена преди пристигането им, хората с потенциал ще имат право да остават в Германия, за да намерят работа. Неквалифицирани служители ще могат да влизат в страната, ако Федералната служба по заетостта установи остър недостиг на хора в сектора.

Спорен въпрос е предоставянето на точки за познания по немски език, той доведе до оплаквания от някои асоциации, които твърдят, че английският език също трябва да носи точки, тъй като е достатъчен за някои позиции.

Макар че първото предизвикателство е привличането на таланти, второто е гарантирането, че талантите искат да останат.

Мадригал планира да остане в Германия, тъй като иска да израсне в компанията си InterWorks. „За мен това е дългосрочен проект“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 11.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още