IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 г. е приключила със силни ръстове на оборотите в услугите у нас

На годишна база най-сериозно е повишението при въздушния транспорт и туристически услуги и резервации

15:15 | 24.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Индексите на оборота в услугите в България са продължили възходящия си тренд във всички сектори и през последното тримесечие на 2022 г. Оборотите в услугите растат както на годишна, така и на тримесечна база.

Това показват предварителни и календарно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ), базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“.

Ръстовете на годишна база се дължат на сериозното оживление при предлагането на услуги във въздушния и водния транспорт. Силен стимул на оборотите дават и дейностите по производството на филми, телевизионни предавания и музика, дейности в областта на информационните технологии и тези, свързани с туристическа дейност, пътувания и резервации.

Спадове в оборотите на тримесечна база се наблюдават при транспорт, складиране и обработка на товари, архитектурни и инженерни дейности.

Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на 2022 г. общият индекс на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 26,3% над равнището на същото тримесечие на 2021 година. Значителен ръст е отчетен при „Въздушен транспорт“ - със 117,7%, „Воден транспорт“- със 72,1%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е с 18,4% по-висок през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същото тримесечие на 2021 година.

Съществен ръст се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (43,8%), „Дейности в областта на информационните технологии“ (25,9%) и „Информационни услуги“ (20,3%).

При „Други бизнес услуги“ най-голям ръст за година е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 235,9%.

Тримесечни изменения

За последните три месеца на миналата година общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се понижава с 1,3% в сравнение с предходното тримесечие. Най-голямо намаление е регистрирано при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 3,7%, и „Воден транспорт“ - с 2,5%.

Увеличение се наблюдава при „Пощенски и куриерски услуги“- с 3,4%, и „Въздушен транспорт“ - с 0,6%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 3,8% спрямо третото тримесечие на 2022 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (14,5%) и „Издателска дейност“ (10,9%).

При „Други бизнес услуги“ съществен ръст спрямо предходното тримесечие е регистриран при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 84%, и „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 20,2%.

Намаление се наблюдава само при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още