IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на пшеницата предвещава ново забавяне на инфлацията при храните в света

Добрата реколта в Русия е една от основните причина за намаляването на цените

19:17 | 27.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на пшеницата в света намаляват благодарение на прилива на руски доставки, а това е сигнал за ново охлаждане на инфлацията при храните, пише Bloomberg.

Фючърсите върху пшеницата в Чикаго се насочват към пети пореден месечен спад, най-дългата серия от понижения от две десетилетия насам. Ако спаднат още малко спрямо това ниво, те ще достигнат най-ниската си цена от около 17 месеца насам, много преди руското нашествие в Украйна. След него цените на пшеницата тръгнаха рязко нагоре през март м. г.

Силният руски износ от добра реколта е една от основните причини за спада на цените. Египет купува изключително руска пшеница на четири последователни търга. Конкуренцията за пазарен дял подлага на натиск цените в САЩ и Европа и ЕС понижи очакванията за износа си. Цените на пшеницата се доближават до най-ниското си ниво от 2021 г. Графика: Bloomberg LP Цените на пшеницата се доближават до най-ниското си ниво от 2021 г. Графика: Bloomberg LP

Вниманието се насочва към перспективите пред пшеницата в света тази година. Американските фермери вероятно ще засадят повече пшеница, отколкото очакват анализаторите, а почти цялата пшенична реколта във Франция е в добро или много добро състояние. Трейдърите наблюдават преговорите по споразумението за износ на украинско жито, което трябва да бъде продължено през март.

Фючърсите върху царевицата се търгуват около най-ниското си ниво от началото на януари. За сметка на това соята е подкрепена от сушата в Аржентина и добрата реколта в САЩ това лято ще бъде от ключово значение за спирането на ръста на цените до много по-високи нива.

Най-новата картина на инфлацията при храните в света ще бъде представена в петък, когато ООН публикува индекса си за цените на храните за февруари. Той може да продължи спада си до най-ниското ниво от септември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още